SVE ZBOG STRESA

Oblinama je odzvonilo, žene su sve ravnije

09.01.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Današnje zaposlene žene teško mogu imati figuru seks bombe s naglašenih bokovima i grudima te tankim strukom, a krivac za to je stres na radnom mjestu

Figuri pješčanog sata kakvu su proslavile Sophia Loren i Marilyn Monroe je, čini se, odzvonilo. Žene s uskim strukom i naglašenijim grudima i bokovima sve su rjeđe, a krivac je stres.

Sudeći po izjavama antropologinje Elizabeth Cashdan sa Sveučilišta Utah, žene na visokim položajima zbog stresa na poslu kojem su svakodnevno izložene teško da mogu imati tanak struk i naglašene obline. Danas su žene sve ravnije, a zasluge za to se pripisuju androgenim hormonima među kojima je i testosteron. Ti hormoni pomažu ženama da postanu fizički jače i da bolje podnose stres, a to su sve atributi koji su potrebni za obavljanje zahtjevnih poslova. Kao rezultat svega toga, žene danas imamu puno ravniju figuru.

Profesorica Cashdan provela je opsežno istraživanje i mjerila odnos struka i bokova u žena. Prijašnja medicinska istraživanja pokazala su da figura pješčanog sata ima omjer struk:bokovi 0,7, a to se povezuje s većom plodnošću i manjom učestalošću kroničnih bolesti. No, profesorica Cashdan primijetila je da je taj omjer danas iznimno rijedak, pogotovo kod žena koje zarađuju za sebe i svoju obitelj. Kod njih je prosječan omjer 0,8.

Zanimljivo je da u Japanu, Portugalu i Grčkoj, gdje su žene manje ekonomki nezavisne, muškarci više cijene tanji struk nego u Velikoj Britaniji ili Danskoj, gdje je spolna jednakost veća. No u nekim nezapadnjačkim društvima koja su siromašnija i gdje i žena mora osiguravati hranu za obitelj, muškarci ipak više cijene veće omjere struka i bokova.