ARDFERN

Novi lokal slavne chefice u lučkom dijelu Edinburgha

14.04.2024 u 14:47

Bionic
Reading

Roberta Hall McCarron chefica je The Little Chartrooma, intimnog i naširoko hvaljenog restorana u centru škotskoga Edinburgha, te dobitnica nagrade Breakthrough Chef, a njezina je specijalnost kuhinja zapadne škotske obale

Hall McCarron, s kojom smo svojedobno objavili intervju, otvorila je The Little Chartroom 2018. nakon stjecanja iskustva u nekoliko škotskih restorana i hotela (među njima i slavni Balmoral) te u Dubaiju (Burj Al Arab). U The Little Chartroomu, koji je koncem 2022. proglašen najboljim restoranom u Edinburghu, Hall McCarron služi jela sa svoje rodne škotske obale, kombinirajući najbolju ribu s proizvodima malih lokalnih farmi.

Nakon što se Little Chartroom etablirao, sa suprugom je otvorila i drugi lokal, Eleanore, koji djeluje kao wine bar. Hall McCarron dio je skupine chefova koji konsolidiraju Edinburgh kao jednu od gastronomskih prijestolnica Ujedinjenog Kraljevstva.

A sada je iz Edinburgha stigla vijest da u svibnju otvara Ardfern, novi kafić, bar i vinoteku u Leithu, lučkom dijelu grada, bogatom restoranima s morskim plodovima i pabovima. Njezin treći projekt, koji će se pridružiti The Little Chartroomu i Eleanore, dobio je ime prema sjećanju na djetinjstvo provedeno na selu, u Argyllu i Buteu, a bit će otvoren tijekom cijeloga dana i nudit će istinski opušten cjelodnevni doživljaj, uz kasni doručak, zalogaje u baru i obilnije večere uz koktele, točeno pivo i vino iz trgovine smještene u lokalu.

Dan u Ardfernu započet će brunchem s izborom škotskih osnovnih jela poput goveđeg haggisa (jelo od ovčjeg mesa, mljevenog s lukom, zobenim pahuljicama, lojem, začinima i soli, pomiješano s temeljcem i kuhano te tradicionalno napunjeno u ovčji želudac) s pogačicama tattie (od pire krumpira), zatim prženih pačjih jaja, smeđeg umaka i potpunog škotskog doručka, koji će uključivati debelo narezanu slaninu, domaći haggis i tattie.

Lakše opcije, kao što su zobene pahuljice s džemom od smokava i bademima, te somuni spravljeni na grilu s lisičarkama, šparogama i marmeladom od gljiva, također će biti dostupne uz pokladnice po narudžbi, slatka peciva iz Company Bakeryja i svježe cijeđen sok.

Tijekom dana nudit će se bistro jela popraćena koktelima i vinima s pažljivo sastavljene karte od stotinjak boca. Jela će uključivati merguez paté en croûte (pašteta od marokanske janjeće kobasice u lisnatom ili prhkom tijestu), pirjanu goveđu koljenicu, tost s cheddarom s otoka Mull i kamenice poslužene bilo prirodno ili s ljutim umakom od morskih algi, kao i izbor suhomesnatih proizvoda i sireva njezinih omiljenih škotskih dobavljača. Lista koktela nadahnuta je klasicima s repertoara aperitiva i suvremenim stilovima, uz izbor lokalnih alkoholnih pića.

  • +7
Ardfern Izvor: Ardfern / Autor: AwAyeMedia

Navečer će se jelovnik pomaknuti prema većim, obilnijim porcijama i uključivat će rösti od krumpira sa škampima, pileću okruglicu s melasom od datulja, pireom od žumanjaka i hrskavom pilećom kožicom, sendvič s domaćim fish fingersima uz umak od dagnji i korabicom, kao i različite pite za dijeljenje.

Interijeri u Ardfernu referirat će se na krajolik i paletu boja obalnog sela, s namjerom stvaranja osjećaja topline i ugode. Tamno drvo i prirodne teksture bit će odraz mjesta na kojem se lokal nalazi, točke gdje se kopno susreće s morem. Na raspolaganju će biti kombinacija mjesta za šankom i stolovima, što će gostima omogućiti da se zadrže u baru ili unaprijed rezerviraju stol. Također, funkcionirat će kao dućan vina dostupnih za kupnju na licu mjesta, ali i putem interneta, s opcijama dostave diljem zemlje.

Ukratko, mjesto kakvo bi, u lokalnoj verziji, svaki gurman poželio u svojoj blizini.