KORISNI SAVJETI

Nove kožne čizme su vam preuske? Postoji nekoliko načina na koje ih možete prilagoditi stopalu

05.11.2020 u 11:28

Bionic
Reading

Prekrasan novi par kožnih čizmi u stanju je postati ključni komad u postojećoj kolekciji u ormaru, no kao što je slučaj s brojnim modelima obuće od kože, ovaj tipičan materijal može biti tvrd i trebat će proći nekoliko nošenja da se u potpunosti prilagodi stopalima, no srećom postoji nekoliko načina na koji navedeno možete s lakoćom postići u kućnoj radinosti i bez potrebe za posjetom postolarske radnje

Upotrijebite raspršivač za istezanje kože ili ulje

Na tržištu postoje brojni proizvodi namijenjeni olakšavanju krutog stanja kožne obuće poput čizmi, u kojima provodimo većinu dana u hladnim mjesecima. Proizvodi poput raspršivača tekućine namijenjene rastezanju materijala kože ili ulja vjerojatno ćete pronaći u lokalnoj postolarskoj radnji ili trgovini obućom.

  • +4
Combat čizme na gradskim ulicama Izvor: Profimedia / Autor: Cornel Cristian Petrus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prilikom upotrebe ulje, manju količinu utrljajte na vanjskoj strani svog novog para kožnih čizmi i pustite da se upije. Ovaj proizvod i slilni pomažu da se koža malo opusti i bolje prilagodi stopalu. Pojedini sprejevi za istezanje kože djeluju sličnu a, ovisno o njegovu tipu, mogu se nanijeti unutar ili izvan cipele.

Prije uporabe ovakvih sredstava ne zaboravite pažljivo pročitati upute kako ne biste uništili kožni materijal svojih čizmi, a možete se poslužiti i mješavinom alkohola i vode u omjeru 1:1 koja također pomaže u misiji opuštanja materijala kože.

Kalupi za istezanje kožne obuće

Ovo je još jedan proizvod koji pomaže u prilagođavanju nenošenog modela kožnih čizmi stopalu. Kalupi za istezanje koćne obuće pomažu ju opustiti, osobito na dijelu nožnih prstiju. Ovoj metodi istezanja materijala kože također bi trebali pristupiti s oprezom kako ju ne biste oštetili. Kalup postavite u čizme na nekoliko sati i zatim uklonite, a iako se na ovaj način materijal kože na prvu može istegnuti manje nego što ste očekivali, cijeli postupak ponovite.

Nosite debele čarape

Ova metoda jedna je od najčešće korištenih u misiji opuštanja materijala kože kao i zaštiti stopala od potencijalnih žuljeva. No ova metoda mogla bi biti neugodna ukoliko je novi par kožnih čizmi već dovoljno uzak sam po sebi. Međutim, ako ju uspijete iskoristiti bez bolnih posljedica, metoda s nošenjem debelih čarapa u misiji opuštanja materijala kože jednostavno je rješenje.

Zagrijte kožu

Još jedna metode koja zahtijeva posebnan oprez, no ako uspijete zagrijati materijal kože on se lako može rastegnuti i prilagoditi vašim potrebama. Pokušajte unutar čizama smjestiti izvor topline, poput sušila za kosu, da biste zagrijali kožu, a zatim umetnite kalup za cipele ili čarape unutar čizme kako bi zadržale originalan oblik.

Također možete obuti čizme dok nosite debele čarape i izvana ih zagrijati sušilom za kosu. Još jednom, samo budite oprezni s ovom metodom, posebno ispuhivanjem vrućeg zraka izravno na kožu, što može oštetiti materijal ako se vrućina približi ili postane preintenzivna.

Zamrznite ih

Suprotno metodi s vrućim zrakom, svoj novi par kožnih čizmi možete zamrznuti. Nepropusne vrećice napunite vodom i ugurajte u čizme, a zatim ih stavite u zamrzivač. Kako se voda u vrećicama ledi tako se polako isteže materijal kože.