VRUĆI TREND

Nosi se uz sve: Bijela potkošulja postala je najpoželjniji komad na modnoj sceni

28.03.2023 u 20:25

Bionic
Reading

Iako skromna potkošulja (ili majica bez rukava) zapravo nikada nije napustila naše ormare, nedavne modne revije i zbivanja na street style sceni ovaj odjevni predmet ponovno su učinili odabirom broj jedan

Bijeli top seže daleko u povijest, točnije na sam početak 20. stoljeća, kada je nošen u formi muškog kupaćeg kostima, da bi stoljeće kasnije bio pretvoren u odjevni predmet kakav danas poznajemo.

Njegovoj globalnoj popularnosti kumovale su zvijezde s kinoplatna poput Clarka Gablea u filmu ‘Dogodilo se jedne noći’ iz 1934. godine. Kasnije su glumci Marlon Brando i James Dean potvrdili njegov kultni status.

Nekoliko desetljeća kasnije i na samom početku 90-ih godina bijeli top u ženskoj modi relevantnim su učinile dame poput britanske ikone stila Kate Moss, oblikujući svojim stilom odijevanja minimalističku estetiku koja će obilježiti to razdoblje.

Početkom milenija bijeli top ponovno se našao u centru modne pozornosti, ovoga puta zahvaljujući damama poput latino dive Jennifer Lopez i Beyonce, a potonja je izdanjem s bijelim topom u videospotu singla ‘Crazy in Love’ najavila početak svoje velike solo karijere.

Uski bijeli topovi, kao i oni u drugim bojama, tada su se nosili uz minice, kratke hlače i omražene modele niskog struka, a u vremenima u kojima modna industrija ponovno iskazuje naklonost trendovima s početka milenija moglo se očekivati da će ovaj skromni komad ponovno uživati pet minuta slave.

Od talijanske Bottega Venete do Prade, bijeli topovi postali su nezaobilaznim komadom u kolekcijama vodećih dizajnerskih brendova, a na njihove čari pale su i brojne predvodnice trendova na čelu s američkom it djevojkom Hailey Bieber.

Supruga kanadske glazbene senzacije pokazala se velikom ljubiteljicom ovog skromnog komada, iz dana u dan dokazujući njegovu svestranost na ulicama Los Angelesa stajlinzima inspiriranima vladajućom estetikom Y2K.

Činjenica je da nije riječ samo o običnoj majici bez rukava, već pravom topu koji se može nositi uz sve, od cargo hlača do traperica, ispod muškog sakoa, pa i uz suknju dužine midi. Oni sramežljiviji nose ga ispod predimenzionirane košulje i tako definiraju najcool višeslojan look sezone, dok se oni iole upućeni u ovaj odjevni predmet odmiču od ‘intimne’ ideje kako bi ga u stajlinzima pokazali u punom sjaju.

U potonjem slučaju možete se poigrati mikro verzijama koje otkrivaju trbuh ili onima dugim za umetanje u hlače i suknje.

Omiljen zbog svoje jednostavnosti, bijeli top bez rukava ima urođenu ležernost koja donosi osjećaj potpune udobnosti. Iz tog razloga, u svim svojim oblicima ili varijacijama, potkošulja, odnosno bijeli top bez rukava, predstavlja hit komad koji je vrlo lako primijeniti u praksi.