otporne i izdržljive

Nježne i tako mirisne: Ivančice su divan ukras svakog vrta, no neka vas njihov dražestan izgled ne zavara

13.04.2022 u 10:35

Bionic
Reading

Ivančice ili margarete trajnice su koje osvajaju svojim nježnim izgledom, ali i prekrasnim mirisom. No, njihov nježan izgled neka vas ne zavara – radi se o vrlo izdržljivo i otpornom cvijetu. Uz ovu veselu cvjetnicu snježno bijelih latica vežu se i neke mistične priče

Ivančice, latinski Leucanthemum vulgare je višegodišnji divlji cvijet koji mnogi ljubitelji biljaka smatraju posebno veselim i mističnim. Nerijetko ga se može vidjeti kako raste na rubovima cesta i šuma, a porijeklom je iz Europe i Azije. U vrtu voli rasti slobodno, i ako mu dopustite, nepredvidljivo, a krajoliku dodaju dozu mističnoga.

Dio su obitelji Asteraceae, također poznate kao obitelj Aster, a latinski naziv Leucanthemum vjerojatno potječe od starogrčke riječi 'leucos', što znači bijelo. Naime, cvjetovi dolaze u izraženo svijetlo bijeloj boji s istaknutim zlatno-žutim središtem. Tijekom povijesti, osobito u Francuskoj, ovaj cvijet se povezivalo s proricanjem, a još danas latice tratinčica koriste se za igru 'voli me, ne voli me' kako bi se otkrila sreća u ljubavi.

Rastući u uspravnom obliku, ove biljke rastu do 90 cm visine, ova zeljasta trajnica ima širokolisno zimzeleno lišće fine teksture. Listovi su nazubljeni i duboko izrezani, s dužim listovima u podnožju biljke. Cvjetaju od svibnja do kolovoza, a spljošteni žuti krug u sredini oblikom podsjeća na oko vola. Na visokim i tankim stabljikama koje se granaju obično rastu dvije ili više cvjetne glavice, a rezano cvijeće je sjajan dodatak buketima, a efektno izgleda i kao samostalan cvijet u vazi. Svaki cvijet ima sedam do 20 latica, a zanimljivo je da je cvijet ivančice jestiv, no u fazi tik prije cvatnje. Jestiv je i korijen, a cvjetni pupoljci mogu se i ukiseliti pa se koristiti tijekom čitave godine kao dodatak salatama.

Njega ivančica

Ovaj divlji cvijet lako je posaditi. Posijete sjeme u kasnu zimu ili rano proljeće, vodeći računa da razmak bude najmanje 30 cm. Sjeme, sadnice ili zrele biljke su dobrodošle u višegodišnjim gredicama i rubnim dijelovima vrta vikendice, a cvjetovi posebno lijepo izgledaju obasjani mjesečinom. Također ivančice možete posaditi uz rubove travnjaka ili terase, a njezini cvjetovi privlačit će leptire. Budući da se radi o invazivnoj vrsti, ivančica se pokušavati 'pobjeći' i raširiti se po okolnom području. U nekim područjima ivančica je klasificirana kao invazivni, štetni korov. U neodržavanim područjima može se vrlo snažno raširiti, no ne predstavlja prijetnju visokokvalitetnim, autohtonim staništima.

Svjetlo

Ivančice posadite na sunčano mjesto koje ima veliki broj sunčanih sati u danu. Osim na suncu, uspijevat će i u polusjeni, osobito u vrućim, vlažnim klimama.

Tlo

Sjeme posijte u prosječno, dobro drenirano tlo. Biljke mogu rasti i na suhom, pjeskovitom tlu.

Voda

Budući da je tratinčica otporna na sušu, pustite da se tlo osuši između zalijevanja. Sjeme, međutim, treba biti stalno vlažno u procesu klijanja. Nakon toga smanjite zalijevanje na jednom do dva puta tjedno.

Temperatura

Ivančice mogu preživjeti temperature i do dva stupnja ispod ništice, a da raste, razmnožava se i napreduje ovom je cvijetu potrebno 130 dana bez mraza.

Obrezivanje

Kako biste potaknuli više cvjetanja, redovito obrezujete ivančice. Kako biste spriječili da tratinčica postane invazivna, uklonite biljke prije nego li proizvede sjeme. Obavezno izvucite biljke iz korijena, a budući da tratinčice imaju plitak korijenski sustav, lako ih je u potpunosti izvaditi. Također pokosite sve neželjene sadnice prije nego što postanu prevelike, a nakon toga rasporedite malč po tlu. To će spriječiti nicanje novih izdanaka. Također, u sprečavanju prekomjernog širenja, može se koristiti herbicid koji je siguran za travnjak, a namijenjen tratinčicama.

Razmnožavanje

Biljke se šire rizomima i sjemenom, a dovoljno ih je svake dvije ili tri godine podijeliti ili razmnožiti korijenskim reznicama.

Nametnici i bolesti

Obratite pažnju na lisne uši, grinje i lisne moljce. Ove cvjetnice su također osjetljive na bolest uvenuća, pjegavost lišća i trulež stabljike. No, općenito su vrlo otporne i izdržljive.