gastro PRIJESTOLNICA

Nigdje se ne jede tako dobro kao u Istanbulu koji nudi savršen spoj neodoljivih okusa

20.04.2023 u 10:23

Bionic
Reading

Zbog bogate ponude neodoljivih specijaliteta, Istanbul je postao svjetsko gastronomsko središte koje se može pohvaliti restoranima s Michelinovim zvjezdicama i fantastičnom street food ponudom

Istanbul je već godinama jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija koja posjetitelje iz cijelog svijeta privlači svojom bogatom povijesti, atraktivnom arhitekturom te - neodoljivom kuhinjom.

Gastronomski užici turske (posebice istanbulske) kuhinje nadaleko su poznati, a još veću slavu stekli su prije nekoliko mjeseci kada je ugledni francuski Michelin prvi puta podijelio svoje slavne zvijezdice turskim restoranima.

Ova 'gastronomska Biblija' izdvojila je 53 restorana diljem Turske, od čega je jedan dobio prestižne dvije od tri zvijezdice, četiri su dobila jednu zvijezdicu, a njih uvršteno je u Bib Gourmand kategoriju, rezerviranu za restorane u kojima se jede 'odlična hrana po prihvatljivim cijenama'.

'Voditelj rezervacija rekao mi je kako telefon ne prestaje zvoniti, morali smo ga iskopčati', rekao je Fatih Tutak, vlasnik restorana TURK koji je dobio dvije zvijezdice i time potvrdio važnost Michelinova utjecaja.

No, činjenica je kako i bez Michelinovih zvijezdica turska gastronomija doživljava pravi procvat, a jedna od tajni je spoj okusa koji se razvijao kroz 8500 godina.

'Istanbulska kuhinja obuhvaća tradiciju mnogih etničkih zajednica, različitog religijskog nasljeđa te niza država i kultura. Riječ je o spoju turske kulture iz centralne Azije s arapskom i balkanskom kuhinjom, a primjetan je utjecaj raznih etničkih manjina poput Albanaca i tatarskog stanovništva', pojasnio Deniz Orhon, jedan od najuglednijih turskih chefova.

Mnogi govore kako je, upravo iz tog razloga, istanbulska kuhinja u teoriji najbogatija na svijetu.

'Istanbulska kuhinja toliko je bogata jer se razvijala u gradu koji je bio metropola Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva, a uz to je sjecište toliko velikog broja kultura da gotovo ne postoji začin i okus koji ovu kuhinju nije obogatio', tvrdi gastronom Kutsi Akilli.

Poklanjamo 2 povratne karte Zagreb-Istanbul!

Povodom novog i osvježenog dizajna tportal nagrađuje svoje vjerne čitatelje vrijednim nagradama među kojima su i dvije povratne karte na relaciji Zagreb – Istanbul koje poklanja Turkish Airlines, a sve što trebate napraviti da biste čim prije uživali u istraživanju brojnih znamenitosti i izvrsne gastro ponude grada koji se prostire na dva kontinenta, pronađite na našem Instagram profilu!

Što jesti u Istanbulu?

Neka od najpoznatijih istanbulskih jela poznata su pod etničkim nazivima, kao što su perzijska riža i čerkeska piletina, a jedno od popularnijih su ćufte od poriluka, klasično židovsko jelo. No, postoje i originalna lokalna jela kojima turisti teško mogu odoljeti, kao što su juha od brancina i šafrana te pileća juha od kestena.

Također, tu su i autentični streetfood specijaliteti kao što je kokorec (ovčja crijeva na žaru), punjene dagnje, punjena slezena, skuša, morski plodovi, iznutrice, slatki kruh s kvascem i razna peciva spremljena na autentičan način.

Osim raznih ukusnih jela od mesa i ribe, tu su i specifični lokalni specijaliteti koje svakako vrijedi isprobati!

Galata Simitçisi

Ovo jelo poznato je i pod nazivom tursko pecivo, a riječ je o pecivu u obliku praznog kruga, posutog sezamom i s hrskavom koricom. Jedno je omiljenih street food specijaliteta, savršenih za pojesti s nogu dok uživate u šetnji očaravajućim Istanbulom.

Baklava

Otići u Istanbul i ne pojesti barem jednu ukusnu baklavu (tur. Karaköy Güllüoğlu) pravi je kulinarski grijeh. Prva trgovina s ovim orijentalnim specijalitetom otvorena je upravo u Istanbulu, i to davne 1843. godine, a danas ih možete naći u gotovo svakom kutku diljem Turske.

Testi kebab

Osim klasičnog i u potpunosti nezaobilaznog kebaba, tu je i jedan specijalitet karakterističan za Istanbul - testi kebab! Riječ je o drugačijoj pripremi tradicionalno nasjeckanog mesa koje se napuni u glinene zdjele i stavi direktno na žar.

Osim mesom, glinene zdjele pune se rajčicama, paprikama i raznim začinima, a servira se u efektno otvorenoj zdjeli u kojoj se i peklo.

Meze

Ono što je tapas u španjolskim gradovima, to su meze u Turskoj. Istanbul obiluje restoranima u kojima ćete pronaći bogatu ponudu neodoljivih malih porcija raznih kombinacija mesa, ribe i povrća u lokalnim začinima, pripremljenih na tradicionalan način.

Manti

Još jedno tradicionalno jelo koje vrijedi probati u Istanbulu je manti - okruglica tijesta punjena raznim umacima. Jelo koje pomalo podsjeća na talijanske tortelline servira se u bogatom umaku i punjenju koje najčešće sadrži luk, sjeckanu janjetinju ili govedinu te preljev od rajčice.

Lahmacun

Poznat kao 'turska pizza', lahmacun je nezaobilazno jelo za mnogobrojne turiste koje privlači njegov efektan izgled i aromatičan miris. Zapravo je riječ o vrlo jednostavnom jelu u kojem se na tijesto nalik deblje pizze stavi smjesa od čilija, luka i čilija te se ispeče u pećnici. Za još dublji okus, nakon pečenja dodaje se svjež peršin i sok limuna.

Čaj od jabuke

Čaj je vrlo popularan napitak u Turskoj, a posebno vrijedi probati njihov specijalitet - čaj od jabuke. Pije se umjesto crnog čaja, a priprema se stavljanjem sušenih jabuka u vruću vodu. Možete ga pronaći doslovno u bilo kojem dijelu Istanbula i s njime u ruci još više uživati u razgledavanju čarobnih lokaliteta.

Istanbulski vafli

Kada je riječ o desertu, osim baklave, svakako vrijedi kušati prave istanbulske vafle koji su jedan od najpopularnijih proizvoda lokalne kuhinje za turiste. Dolaze u kombinaciji sa svim slatkim umacima koje možete zamisliti, od klasične marmelade i meda, preko svježih jagoda i banana do neodoljivog pistacija i kikirikija.

Turska kava kuhana na pijesku

Kada ćete uživati u turskoj kavi ako ne u - Turskoj? Osim klasično kuhane kave u loncu na kakvu su i mnogi Hrvati svakodnevno navikli, u Istanbulu kušajte kavu kuhanu na pijesku!

Ovakva priprema kave našla se na UNESCO-ovoj listi zaštićene kulturne baštine, a radi se najstarijem načinu kuhanja kave poznatom čovječanstvu.

Kako se priprema? Ključ je u malenom metalnom lončiću koji se zagrijava do usijanja na vrućem pijesku, a potom se dodaju zrna kave i obična (ne zakuhana) voda koja pri dodiru s vrućim metalom zavrije i skuha kavu.

Kako jesti kao lokalac

Doručak

Uobičajeni istanbulski doručak podrazumijeva nekoliko manjih porcija marmelade, maslina, sira, rajčica i krastavaca koji se konzumiraju uz neizostavan crni čaj.

Pripadajuća peciva i kruh dodatno se obogaćuju maslinovim uljem, a nerijetko ćete pronaći i porciju slasnog kajmaka koji će se izvrsno slagati s ostalim slanim namirnicama.

Ručak

Lutajući istanbulskim ulicama ubrzo će vam postati jasno da za ručak postoji doslovno bezbroj opcija. Od mesnih jela poput ćufti i kebaba do raznih ribljih delikatesa kao što su punjene dagnje pa sve do bogate ponude tjestenina i povrtnih jela, zagarantirano je da ćete pronaći nešto po svom guštu!

Večera

Za večeru se jedu nešto laganija jela, poput mantija ili lahmacuna, a na raspolaganju su uvijek i meze - male porcije raznih lokalnih specijaliteta koji su idealna prilika da na kraju dana iskušate još pokoji novi i nezaboravni okus neodoljive istanbulske kuhinje.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Turkish Airlinesom.