KROTITELJ LAVOVA

Nemojte odustati - naučite svoju mačku neki trik!

03.11.2015 u 14:18

Bionic
Reading

Vrlo često ćete čuti da mačke nije moguće dresirati te da nisu privržene ljudima, za razliku od pasa. I jedna i druga tvrdnja ne drže vodu, odnosno potpuno su neistinite

Naši prijatelji s Mačkarice odlučili su se pozabaviti pitanjem dresure mačaka. Između ostalog navode da su, suprotno narodnom vjerovanju, mačke otvorene i prihvaćaju učenje, ali morate imati na umu da one nisu prerušeni psi i da su veća individue od pasa. Većina pasa razveseli se svima, a mačka će sama donijeti odluku o tome kome se želi ili ne želi veseliti. Neki tvrde da mačka ima inteligenciju djeteta u dobi od tri godine, a pas dvogodišnjeg djeteta. Mačka razmišlja drugačije i iziskuje drukčiji pristup učenju. Ako želite da učenje bude uspješno, morate razumjeti svoju mačku i shvatiti da je mačji svijet manje društven od psećeg, ali je zato više trodimenzionalan.

Možda niste svjesni toga, ali vaša mačka već reagira na vaša neplanska učenja. Primjerice dotrči u kuhinju čim čuje otvaranje ladice, za koju zna da u njoj stoji njena hrana, ili na zvuk otvaranja konzerve, vrećice i slično. Ovo je znak da je mačka naučila da nakon tog zvuka slijedi hrana.

Od najranije dobi mačići uče protumačiti značenje različitih zvukova. S obzirom na to da su mačke vrlo artikulirane (predenje, siktanje, frktanje), s vrlo malo truda u mogućnosti su razumjeti naše zvukove. Za blagu kaznu je moguće koristiti štrcanje vode uz glasno 'ne', a kasnije, umjesto štrcanja, samo riječ 'ne', jer će mačka na taj način povezati da je to nešto što će biti sankcionirano.

Osnovni trening koji služi kao podloga za sve drugo je vježba kako naučiti mačku da sjedne. Vježbu započnite tik prije obroka. Stavite mačku na sredinu stola, a ako sama sjedne, pomazite ju po trupu kako biste izazvali instinktivan odgovor - podizanje trupa. Poslasticu držite ispred nosa mačke, udaljenu maksimalno dva do pet centimetara.

Ostatak savjeta o dresuri mačke pročitajte na Mačkarici