STRUČNJACI PORUČUJU

Nema potrebe za panikom, svinjska gripa može se efikasno liječiti

19.11.2009 u 11:16

Bionic
Reading

Više od 100.000 građana Hrvatske ove zime moglo bi oboljeti od sezonske gripe, no tom broju treba dodati i oboljele od svinjske gripe (H1N1), koju je dosad dobilo više od 11.000 ljudi. Kako se pripremiti za sezonu gripe, objasnio je vodeći hrvatski infektolog prof. dr. sc. Ilija Kuzman

Gripa je jedina neukroćena pošast iz prošlosti, koja se sezonski pojavljuje svake godine te od koje godišnje oboli svaka deseta odrasla osoba i svako treće dijete. Od svinjske gripe u Hrvatskoj dosad je preminulo pet osoba, no kako je istaknuo dr. Kuzman na stručnom predavanju 'Stigla je pandemija gripe – jesmo li spremni?', u organizaciji Croatia zdravstvenog osiguranja, razloga za paniku nema, jer se primjenjuju efikasne metode liječenja i prevencije. Za prevenciju gripe se koristi cjepivo, a bolest se liječi najsuvremenijim antivirusnim lijekovima, antibioticima i klasičnim metodama poput mirovanja, konzumiranjem većih količina tekućine i antipireticima.

Prof. dr. sc. Ilija Kuzman

Svinjska gripa lako se prenosi, a njeni simptomi su gotovo jednaki onima sezonske gripe. Inkubacija traje od jednog do tri dana te je infektivna jedan dan prije pojave simptoma i jedan nakon nestanka. Ono što je razlikuje od sezonske gripe su dodatni simptomi: ubrzano disanje i kratkoća daha, bol ili pritisak u plućima, iznenadna dezorijentacija, smetenost, uporno povraćanje ili proljev, simptomi nalik gripi koji su se povukli, a zatim opet pojavili. Uz to, svinjska gripa češće zahvaća mlađe dobne skupine, za razliku od sezonske koja pogađa starije.

U borbi protiv gripe važna je i prevencija, odnosno cijepljenje, koje se uglavnom preporučuje rizičnim skupinama: osobama koji pate od kroničnih stanja (plućne, srčane, metaboličke bolesti te bolesti jetre i pluća), osobama s oslabljenim imunološkim sustavom, trudnicama te maloj djeci. Hrvatski zdravstveni sustav od prosinca će raspolagati sa 1,5 milijuna doza cjepiva za svinjsku gripu, trenutno ima 600 tisuća doza cjepiva protiv sezonske gripe, koje ne štiti od svinjske gripe, te 800 tisuća doza antivirusnih lijekova koji su jako učinkoviti ako se uzmu u roku od 48 sati nakon što se pojave simptomi bolesti. Dr. Kuzman preporučuje cijepljenje jer je to najefikasniji način borbe protiv gripe i otklanja priče o nesigurnosti najnovijeg cjepiva protiv svinjske gripe.

Pandemije gripe javljaju se svakih 10 do 50 godina. Ovog trenutka u svijetu je potvrđeno više od 550 tisuća oboljelih od svinjske gripe, a od njenih je posljedica preminulo više od 6500 ljudi.