VISOKA CIJENA LJEPOTE

Nećete vjerovati koliko su štetne visoke štikle

04.06.2013 u 08:59

Bionic
Reading

Unatoč tomu što visoke štikle narušavaju zdravlje i prilično su neudobne, žene ih se ne odriču. Stručnjaci vjeruju da je to zato što se tradicionalno očekuje da su žene te koje su lijepe, ali da se i za ljepotu mora trpjeti

Volite nositi visoke štikle? Istina je da noga u njima ljepše izgleda, ali najnovije istraživanje otkriva da je cijena te ljepote ipak previsoka. Nakon jednog sata, šest minuta i 48 sekundi nošenja visokih potpetica, noge počinju boljeti. Za 20 posto osjetljivijih žena ta bol dolazi mnogo ranije, točnije oko desetak minuta nakon nošenja, otkriva najnovije istraživanje.

Više od trećine ispitanica izjavilo je da su ih tijekom noćnog izlaska noge toliko boljele da su se kući vraćale bose. Istraživanje College of Podiatryja u kojemu je sudjelovalo više od 2.000 ljudi, ukazuje na to da su visoke štikle štetnije nego što se mislilo.

Ortoped Mike O'Neill upozorava da situaciju dodatno pogoršava činjenica da mnoge žene obuvaju i cipele manjeg broja što pak dovodi do ozbiljnih oštećenja kostiju i živaca.

'Nema sumnje da žene zbog visokih štikli ugrožavaju svoje zdravlje i to u ime mode. Kad trebaju birati između modernih štikli te zdravih i lijepih nogu, mnoge će žene odabrati štikle', istaknuo je O'Neill.

Objasnio je i da visoke štikle štete leđima jer se žene dok hodaju naginju nazad što pak dovodi do potencijalnog oštećenja kralježnice. Usto, visoke štikle štete i nožnim prstima te noktima jer ih previše stišću, a dugoročno posljedice mogu biti ružne i neugodne.

Za razliku od žena, muškarci će se vrlo rijetko odlučiti za obuću koja je lijepa, ali neudobna. Oni znatno više cijene udobnost i zdravlje. Stručnjaci vjeruju da je to stoga što se tradicionalno očekuje da su žene te koje su lijepe, ali da se i za ljepotu mora trpjeti.