PAMETNIJI I SNALAŽLJIVIJI

Nećete vjerovati koliko čitanje utječe na bebe

14.02.2014 u 12:36

Bionic
Reading

Svaki roditelj zna da je čitanje djeci dobro, ali novo istraživanje pokazuje da im to u odrasloj dobi može osigurati bolji i kvalitetniji život

Čitanje priča bebi prije spavanja ne treba trajati više od desetak minuta, a može imati velik utjecaj na njen život. Znanstvenici su otkrili da djeca kojoj se čita imaju jaču verbalnu komunikaciju i bolje usvajaju nove riječi

Taj proces pomaže im da kasnije budu uspješniji u školi pa čak i da pronađu bolji posao i imaju kvalitetniju vezu te brak.

Psihologinja Anne Fernald za Dialy Mail kaže kako je dobrobit čitanja toliko velika da bi roditeljima njezinu važnost trebalo usporediti s hranjenjem. Dodaje da nema preranog trenutka da se djetetu počne čitati i da se može početi od rođenja. I prije nego počne govoriti beba upija sve što joj se govori.

Čitanjem razvijate djetetov mozak tako da može lakše i brže nadograditi nove riječi koje su mu potrebne da bi se izražavalo.

U studiji provedenoj na kalifornijskom sveučilištu Stanford neki mališani su dnevno izrekli i do 600 riječi dok je prosjek za odrasle samo 200. Mališani koji su bolje govorili s dvije godine bili su uspješniji u školi u nižim razredima. To je povezano s daljnjim rezultatima, prema kojima su uspješna djeca u osnovnoj školi pohađala fakultete češće od onih koji to nisu bili.

Osim što čitanjem knjiga dijete upija riječi te razvija maštu, vježba i pamćenje jer mora pratiti radnju. Zbog istog razloga je važno i svakodnevno razgovarati s djetetom.