'NU SLANUTAK'

Ne znate što sa slanutkom? Isprobajte ovaj zanimljiv recept Luke Nižetića i osjetite pravu eksploziju okusa

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 01.04.2021 12:08
  • Objavljeno 01.04.2021 u 11:12
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Splitski pjevač odavno je pokazao da se odlično snalazi s mikrofonom u ruci, na kazališnim daskama, u plesu, ali i u kuhinji. Upravo njegova nova kulinarska čarolija oduševila je sve na njegovom profilu na Instagramu, na kojem je otkrio svoj novi recept

'Spiza u doba korone', tako je Luka Nižetić napisao uz recept za varivo od slanutka, koje će vas oduševiti na prvu. Mnogi od vas ne znaju što bi s tom grahoricom, pa ju jednostavno samo pripreme uz malo bučinog ulja na salatu, no slanutak se može pripremiti na zaista razne načine, a recept splitskog pjevača postat će vam omiljen.

Sastojci:

  • slanutak
  • maslinovo ulje, sol
  • dva lovorova lista
  • 2 češnja češnjaka
  • rajčica
  • piment, slatka dimljena paprika, muškatni oraščić
  • shitake gljive
  • rižin ocat
  • soja sos ili tamari
  • jaje
  • 2,3 šake špinata

Priprema:

Skuhati prethodno namočeni slanutak. Kuhati ga s malo soli, maslinovog ulja i dva lovorova lista. Kad je skoro gotov (paziti da nije prekuhan), procijediti ga i ostaviti sa strane malo vode u kojoj se kuhao. Zagrijati maslinovo ulje, baciti na ulje protisnuti češnjak, dva češnja, neka samo malo požuti, potom dodati slanutak i pustiti neka se tostira tako da uhvati koricu. Dodati sjeckanu rajčicu i vodu koju je ostala od kuhanja slanutka. Neka sve zakuha i potom neka se krčka na tiho.

Od začina dodati piment, slatku dimljenu papriku (pimento de la vera) i muškatni oraščić. Za to vrijeme na jako užarenoj tavi tostirati shitake gljive, ali ih se ne smije previše 'mrcvariti', kako bi ostale mesnate. Kad su gotove, dodati malo rižinog octa i soja sosa ili tamarija. Ostaviti sa strane.

Lonac napuniti vodom, više od pola, dodati dvije žlice octa i malo soli, neka voda uzavre, potom smanjiti na skroz tiho. Razbiti jaje u malo cjedilo i pustiti da iscuri višak iz bjelanjka. Kružnim pokretima kuhačom napraviti u vodi vir (vrtlog) i u njega istresti jaje iz cjedila - na taj način će se oblikovati poširano jaje iz snova. Kuhati dvije minute! Ugasiti slanutak koji krčka, ubaciti dvije, tri šake špinata, sve promiješati i to je to!

  • +2

Luka Nižetić

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Servirati u zdjelici ili dubokom tanjuru. Staviti kacijolu (šeflju) slanutka, gore posložiti gljive i na kraju u sredinu polegnuti savršeno poširano jaje! Posuti sezamom, začinskim biljem po želji i, naravno, zaliti maslinovim uljem!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!