ŠTO SE KRIJE IZA OVE REČENICE?

'Ne večeras dragi, boli me glava!'

01.03.2012 u 10:57

Bionic
Reading

Žene koje učestalo imaju problema s glavoboljom ili migrenama češće imaju i seksualnih problema, otkriva najnovije talijansko istraživanje

'Dragi, ne mogu večeras, glava me boli!', rečenica je koja je mnogim muškarcima i više nego poznata. Iako se vjeruje

 da je riječ samo o isprici za izbjegavanje seksa, najnovije istraživanje pokazuje da je situacija ipak ozbiljnija nego što se na prvi pogled misli.

Najnovije istraživanje pokazuje da 90 posto žena koje traže liječničku pomoć zbog glavobolje ima i prilično velikih seksualnih problema. Točnije, 29 posto njih smatra da na području seksa ima problem.

Stručnjaci koji su radili na istraživanju smatraju stoga da bi liječnici pacijentice koje se žale na glavobolju odmah trebali  pitati i o funkcionalnosti njihova seksualnog života, objavljeno je u časopisu Sexual Medicine.

Znanstvenici sa sveučilišta Pavia proveli su istraživanje u kojemu je sudjelovalo 10 žena u 40-im godinama života. Sve one već se godinama liječe zbog problema s glavoboljom. Osim što su odgovarale na pitanja o zdravlju, žene su odgovarale i na pitanja o svojemu seksualnom životu.

Uočeno je da više od 90 posto njih ima seksualnih problema koji su znatno veći od onih koji se uobičajeno smatraju normalnim problemima. Znanstvenici ne znaju točno kako su povezane glavobolja i seksualni problemi, ali vjeruju da je ključ u nedostatku seksualne želje koja dolazi kao posljedica boli koju žene trpe.