ZDRAVIJE I UČINKOVITIJE

Ne možete se razbuditi bez kave? Pokušajte ovo

14.11.2014 u 07:14

Bionic
Reading

Ako ste spremni za osmišljavanje novog jutarnjeg rituala koji neće uključivati kavu, donosimo vam zdrave alternativne prijedloge

Milijuni ljudi diljem svijeta bude se uz svoj omiljeni napitak – kavu. I nema ništa loše u kavi, posebno ako ne pretjerujete u količinama, ali neki razmišljaju da malo promijene jutarnje rituale. Ako i vi mislite da u jutarnje sate trebate uvesti novosti, evo čime sve možete zamijeniti kavu i uspješno se razbuditi.

Vježbe istezanja
Vježbe istezanja iznimno su zdrave, posebno ako ih prakticirate ujutro. Brzo ćete se razbuditi i mišići će vam biti spremni za sve izazove koji vam predstoje toga dana. Neka su istraživanja pokazala da vježbe istezanja ujutro poboljšavaju kvalitetu života i zdravlja.

Pojedite jabuku
Jabuka je odličan način za razbuđivanje i pokretanje tijela. To supervoće sadržava prirodne šećere te druge ugljikohidrate koji pomažu u stabiliziranju šećera u krvi. Ako ne volite jabuke, možete pojesti bananu ili naranču – učinak će biti isti.

Tjelovježba
Nema boljeg razbuđivanja od tjelovježbe, a možda najbolji učinak izaziva trčanje. Zahvaljujući pokretu, u tijelu se otpušta čitav niz zdravih kemijskih spojeva pa vam tjelovježba jamči ne samo razbuđivanje, nego i dobro raspoloženje cijeli dan.

Svjež zrak i dnevno svjetlo

Ako vam se ne da vježbati, možete se jednostavno prošetati. Dnevno svjetlo i svjež zrak razbudit će vas mirno i bez stresa, a bit ćete i bolje raspoloženi – dokazano!

Hladan tuš
O da, hladan tuš šokirat će tijelo, ali to će biti dobro! Imat ćete bolju cirkulaciju, u trenutku ćete se razbuditi, a i oslobodit ćete nakupljeni stres.

Razgovor s bliskim osobama
Ima li ljepšeg načina za započeti dan od toplog razgovora s osobom koju volite. To može biti mama, tata, partner, prijateljica… Motivirajuće riječi i osjećaj da imate ljude koji vas vole odagnat će svaki stres i u trenutku ćete biti spremni za novi dan.

Slušajte glazbu i zaplešite
Možete si složiti set od nekoliko pjesama koje vam podižu raspoloženje. Pustite ih i zaplešite uz njih. To će vam dokazano popraviti raspoloženje i u minuti vas razbuditi. Dobra glazba i ples, kako pokazuju istraživanja, potiču otpuštanje tzv. hormona sreće.