prijetnja ostaloj vegetaciji

Ne dajte da vas njihov privlačan izgled zavara: Ovim invazivnim biljkama nije mjesto u vašem vrtu

09.04.2022 u 19:41

Bionic
Reading

Ako ste u potrazi za biljkama kojima biste osvježili svoju zelenu oazu, dobro pripazite što kupujete. Neke će vas privući svojim izgledom, no nemojte se zaletjeti. Iako ove biljke izgledaju privlačno, riječ je o invazivnim vrstama koje su prijetnje svim drugima koje imate u vrtu

Ne dopustite da vas njihov dobar izgled zavara: invazivne biljke koje ste kupili u rasadniku ili vrtnom centru mogu biti prijetnja za ostatak vrta.

Cogongrass (Imperata cylindrica)

Ova vrsta trave dolazi iz jugoistočne Azije, a krase je veliki listovi sa zašiljenim vrhovima, zbog čega nije teško nasjesti na njezin atraktivan i kupiti je kao ukrasnu travu. Kod nas se može pronaći Red baron vrsta čiji su listovi zeleni pri dnu i s crvenim vrhovima koji postaju intenzivniji tijekom ljeta i jeseni. No ako joj se poklope uvjeti u kojima raste ova ukrasna trava postaje agresivna invazivna vrsta koja stvara gusta, kružna područja zaraze na kojima ne može rasti nikakva druga vegetacija.

USUSRET PROLJEĆU

Ne znate koje biljke posaditi u vrtu? Ove vrste su najmanje zahtjevne, a neke od njih mjesecima cvjetaju

Pogledaj galeriju

Purpurna vrbica (Lythrum salicaria)

Ova visoka trajnica s više stabljika cvjeta od srpnja do listopada, atraktivnim ružičastim ili ljubičastim cvjetovima koji izgledaju poput klasova. Najviše voli sunčanu poziciju i vlažnije tlo, ali uspijevat će i na običnom vrtnom tlu. Možda su lijepe, ali su loša vijest za autohtone vrste, koje će s vremenom uništiti. Što je najgore izuzetno su plodne pa tako svaka biljka može proizvesti do 2,5 milijuna sjemenki godišnje, tako da oprez - brzo osvajaju tlo.

Thunbergova žutika (Berberis thunbergii)

Ovaj listopadni grm možda je malen, ali napada razna staništa, od zasjenjenih šuma i otvorenih polja do močvara. Dobro podnosi sjenu, a plodan je zahvaljujući lokalnim pticama koje jedu njegove bobice i šire sjeme. Ovaj grm stvara guste humke koji istiskuju druge sorte ili im ograničavaju pristup sunčevoj svjetlosti, a nerijetko je popularan izbor za uređenje okoliša i živice.