ultimativni vodič

Vrtlarski poslovi u travnju: Sve što trebate raditi i saditi u vrtu ovog mjeseca

05.04.2022 u 09:42

Bionic
Reading

Za mnoge vrtlare travanj je početak vrtlarske sezone. Ovo je mjesec radova koji rezultiraju slasnim plodovima, prekrasnim prizorima, ali i zamamnim mirisima. Vrijeme je za sjetvu, sadnju i plijevljenje, a ovo su najvažniji poslovi koje ovog mjeseca treba napraviti

Osim sadnje biljaka, cvijeća, povrća i voća, travanj je vrijeme u kojem vrt treba malo 'dotjerati' te tako postaviti temelj za bujan rast i uspješno vrtlarenje.

Ovog mjeseca treba u fokusu imati ova četiri zadatka:

  • Kupite ili naručite jednogodišnje biljke kao što su pelargonije, begonije i petunije te ih posadite u žardinjere ili viseće košare. Naime sada je zadnja prilika za to.
  • Staklenik, ako ga imate, temeljito isperite vrućom vodom pomiješanom sa sapunom. Tako ćete se riješiti nametnika i prijenosnika bolesti, ali omogućiti dotok veće količine svjetla.
  • Pripremite gredice za sadnju. Na dubinu od pet centimetara ili više ukopajte sloj komposta ili dobro istrunulog gnoja. Također možete koristiti gnojivo opće namjene kao što je peletirano kokošje gnojivo.
  • Provjerite jesu li vaše vrtne biljke dovoljno hidratizirane. Toplije vrijeme brzo će utjecati na razinu vlage u tlu – dobra ideja je pomiješati hidrogelne granule s kompostom kako biste poboljšali zadržavanje vode u posudama.

Što saditi u travnju?

Nježne lukovice

U travnju u toplijim područjima lukovice poput kaladija, gomoljaste begonije i kane možete direktno posaditi u zemlju. U hladnijim područjima na početku sezone posadite ove nježne lukovice u posude te još jedno vrijeme držite u zatvorenom prostoru.

Odabir višegodišnjih biljaka

Majčina dušica, lavanda, origano, vlasac, metvica i kadulja su višegodišnje biljke koje se mogu saditi u travnju. Zahtijevaju sunčano mjesto koje prima najmanje šest do osam sati izravne svjetlosti dnevno. Ako imate teško, glineno tlo, pomiješajte pijesak i kompost u vrijeme sadnje kako biste poboljšali drenažu. Bilje neće uspijevati u mokrom, blatnjavom tlu. Također, znajte da su neke biljke, poput mente i timijana, dostupne u velikom rasponu okusa i mirisa. Stoga svakako dobro istražite prije nego što ih posadite kako biste prilagodili vrt svom ukusu.

Posadite ruže

Ruže golog korijena i one uzgojene u žardinjerama mogu se bez problema saditi u travnju. Za sjajnu boju i jednostavnu njegu odaberite sorte kao što je Knock Out. Ove čvrste ruže nude gotovo kontinuirano cvjetanje. Osim toga, izgledaju sjajno u kombinaciji s trajnicama kao što su ruska kadulja i mačja metvica. Odaberite mjesto koje ima najmanje šest sati izravnog Sunčevog svjetla dnevno, a imajte na umu to da najbolje izgledaju posađene u grozdovima od tri ili više sadnice.

Grmlje

Iako neki kažu da je lavandu najbolje rezati u jesen, travanj je ipak bolja opcija, pogotovo ako živite u području sklonom mrazu. Ako ju obrežete u jesen, svi novi rezovi bit će izloženi i otvoreni za infekciju tijekom zime, a ako je sada obrežete, biljka može brzo početi rasti. Lavanda se vrlo lako širi te je poznato to da s vremenom ima tendenciju razviti dugačke i tanke grane, a najbolji način da to izbjegnete je da ih dobro obrežete.

Savjet za obrezivanje: potražite najniži pupoljak na svakoj stabljici koji će niknuti i odrežite neposredno iznad njega.

Također, u travnju bi trebalo posaditi novu živicu, kao i drveće i grmlje uzgojeno u žardinjerama kako biste dodali strukturne elemente vrtu.

Popunite praznine u vrtu

Posijte jednogodišnje biljke kao što je crnjika, kozmos i mak u sve praznine koje imate u gredicama. Ove prekrasne cvjetnice imaju 'baci i posij' sjeme i doista ne može biti lakše od toga. Samo pripazite da tlo bude u što većoj mjeri očišćeno od korova, dobro nahranjeno i grabljano. Kada to obavite, samo pospite sjeme po površini. Prvi cvjetići trebali bi se pojaviti za nekoliko dana.

Voće i povrće

Ovo je mjesec za početak većine sjetve – graha, cikle, prokulica, brokule, kupusa, mrkve, poriluka, pastrnjaka, graška. Posadite također sjemenski krumpir te trske malina i kupina. Još uvijek ima vremena i za stavljanje jagoda i šparoga u trajne gredice.

Također, travanj je dobro vrijeme za početak sadnje zelenog povrća poput blitve, salate i rikole, a ne propustite posaditi i rotkvice. Kako biste povećali prinos, raspršite sjeme u trake ili redove širine 10 do 15 centimetara. Nema potrebe za stanjivanjem sadnica: samo pustite biljke da narastu i berite po potrebi. Ako vam nedostaje prostora, uzgajajte salatu u loncu ili žardinjeri pokraj kuhinjskog prozora. Zatim samo berite onoliko koliko vam je potrebno kad pripremate obroke.

Pod pokrovom nastavite sijati bilo koje nježno povrće koje želite uzgajati, kao što su patlidžani, kukuruz i dinje. Ne zaboravite staviti nekoliko sjemenki suncokreta – prekrasan cvijet uljepšat će baš svaki vrt.

Travnjaci

Pređite preko travnjaka grabljama sa žičanim zupcima kako biste uklonili ostatke suhe trave, omogućujući mu da dobije više svjetla i zraka. Ako vremenski uvjeti dopuštaju, na tlo koje je unaprijed pripremljeno, izravnano i utabano posijte nove travnjake ili popravite gole parcele. Kako biste pripomogli klijanju, sjeme lagano prekrijte zemljom i lagano ga nježno utisnite. Svakodnevno zalijevajte sve dok sjeme ne proklija. Prije kupnje sjemena za travu svakako pročitajte naljepnicu. Potražite mješavine koje sadrže manje od jedan posto sjemena 'korova'. Također, nikada ne kupujte sjeme trave koje ima manje od 70 posto klijavosti navedenog na etiketi.

Nakon perioda suhog vremena izvadite kosilicu i pokosite travu prvi put ove godine. Prvih nekoliko puta kosite je visoko postavljenim noževima kosilice, a zatim upotrijebite dohranu za travnjak kako biste mu pomogli da zablista u punom sjaju. Također ne propustite urediti rubove travnjaka uz pomoć škara.

Ne zaboravite na orezivanje lukovica koje cvjetaju u proljeće

Dok narcisi, zumbuli i tulipani blijede, odrežite im cvjetne stabljike. Tako ćete potaknuti biljke da pohranjuju energiju u svoje lukovice umjesto da puštaju sjeme. No svakako ostavite lišće na miru dok prirodno ne izblijedi. Naime biljkama su potrebni listovi za stvaranje energije za cvijeće sljedeće godine. Kako biste zakamuflirali izblijedjelo lišće lukovice, presadite jednogodišnje cvijeće oko njih. Dok lukovice potpuno odumru, jednogodišnje biljke će prekriti to područje cvatom.

Zamijenite jednogodišnje biljke

U toplijim krajevima zamijenite jednogodišnje biljke koje cvatu i po hladnijem vremenu, kao što su maćuhice, zijevalice i jaglaci, cvjetnim vrstama koje vole toplinu, poput verbene, kozmosa, suncokreta, cinije, malog zimzelena i kadulje. U hladnijim područjima odgodite sadnju dok temperatura ne poraste, otprilike do sredine svibnja. Također, kada kupujete jednogodišnje biljke, potražite niske, zdepaste biljke s bogatim zelenim lišćem. Osim toga, često su bolji izbor one koje još nisu cvjetale, a izbjegavajte duge, izrasle i uvenule biljke.

Korov

Porastom temperature počet će se pojavljivati i korov. Najlakši način da s tim upornim i neželjenim biljkama izađete na kraj je da ih uz pomoć motike iskopate te nanesete debeo sloja malča na površinu kako bi se spriječio njihov daljnji rast. Uz to, malčiranje organskom tvari kao što je gnojivo s farme također zadržava vlagu i s vremenom pomaže poboljšati kvalitetu tla, istovremeno dajući biljkama potreban poticaj za rast.

Ne zaboravite na sobne biljke

Čim prođe opasnost od mraza, priuštite svojim sobnim biljkama odmor na otvorenom. Premjestite ih na sjenovito mjesto u dvorištu tako da budu zaštićene od jakih vjetrova. Provjeravajte ih i postupno premještajte ljubitelje sunca kao što su sukulenti ili hibiskus na svjetlija mjesta. Većina sobnih biljaka brzo reagira brzim rastom. Na otvorenom hranite sobne biljke razrijeđenom otopinom tekućeg gnojiva svaki put kada zalijevate. Budući da će biljke biti u aktivnom rastu, dobro će im doći prihranjivanje.