LJUBIČINA ILI MATTHIOLA

Ove biljke dolaze u raskošnoj paleti boja, a očarat će svakoga svojim visokim cvjetovima i prekrasnim mirisom

07.04.2022 u 14:37

Bionic
Reading

Matthiola je višegodišnja biljka iz porodice kupusnjača te dlakave i drvenaste stabljike koja raste otprilike do 80 centimetara u visinu. Uz nazubljene listove dolazi se do vjenčića cvjetova skupljenih u grozdove na samom vrhu stabljike, a mogu biti u bijeloj, ružičastoj, žutoj ili prepoznatljivim nijansama ljubičaste boje. Osobitost biljke je to da se otvaranje pupova događa navečer. Sadnja i briga o matthioli ne zahtijevaju puno iskustva, pa je čak i početnik vrtlar može uzgajati.

Matthiola je višegodišnja biljka iz porodice kupusnjača te dlakave i drvenaste stabljike koja raste otprilike do 80 centimetara u visinu. Uz nazubljene listove dolazi se do vjenčića cvjetova skupljenih u grozdove na samom vrhu stabljike, a mogu biti u bijeloj, ružičastoj, žutoj ili prepoznatljivim nijansama ljubičaste boje.

Osobitost biljke je to da se otvaranje pupova događa navečer. Sadnja i briga o matthioli ne zahtijevaju puno iskustva, pa je čak i početnik vrtlar može uzgajati.

Za uzgoj visokokvalitetnog sadnog materijala potrebno ga je posijati već krajem ožujka ili početkom travnja da bi cvatnja započela u lipnju. U ovim ćete posebnim visokim cvjetovima uživati sve do prvog mraza, a u južnim krajevima cvjetanje je moguće i zimi.

Kada kupujete sjeme, svakako provjerite datum trajanja. Pripremite ga za sjetvu, kao i hranjivu smjesu tla za lonce. Namočite ga u vodi 24 sata da nabubri, a ukoliko nakon toga pluta na površini, znači da nije pogodno za sjetvu te ga treba baciti. Kvalitetno sjeme zamotajte u vlažnu meku krpu presavijenu u nekoliko slojeva, a potom stavite na hladno mjesto, naprimjer u hladnjak.

Evo gdje je najbolje posaditi ljubičinu

Vrlo je važno da odaberete dobro osunčanu površinu za sadnju. Preporučljivo je da na tom mjestu prethodno nisu uzgajani drugi predstavnici obitelji Cruciferous, jer tlo može biti zaraženo gljivičnim infekcijama i štetnicima. Kad sadite, pridržavajte se razmaka od 20 centimetara između svake sadnice.

Matthiole/ljubičine Izvor: Profimedia / Autor: Brian Nesbitt / Alamy / Profimedia

Stručnjaci tvrde da je ovaj cvijet bolje saditi navečer ili za oblačna vremena. Matthiole ili ljubičine najbolje će uspjeti na mjestu na kojem ima dovoljno svjetla, a treba ih zaštititi od izravnog udara vjetra. Sadnja na sjenovitim područjima osudit će biljku na loše cvjetanje i oslabiti joj stabljiku.