MALE TAJNE VELIKIH KUHARA

Napravite vrhunski pomfrit ili čips kod kuće

27.04.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Pomfrit i čips većinom izbjegavamo zbog toga što su preslani i prženi u ulju, ali čak i oni najodlučniji u zdravoj prehrani ponekad si dozvole male užitke. Evo savjeta vrhunskog kuhara koji objašnjava kako kod kuće pripremiti pomfrit ili čips

Da biste ispekli pomfritt koji nije premastan ili gnjecav, već ukusan i hrskav, lijepe zlatno-crvene boje, pročitajte savjete kuhara Bennyja Masekwamenga, koji je nekoliko trikova otkrio za Tastemag. Osim što je bitno da imate kvalitetan krumpir i ulje te ga pržite na adekvatnoj temperaturi, postoji još nekoliko sitnica zbog kojih pomfrit može ispasti još bolji nego ste do sada možda navikli.

Krumpir

Koliko će pomfrit biti dobar ovisi najviše o tome kakav krumpir imate. Benny Masekwameng preporuča krumpir koji ima srednju razinu škroba i nije pregnjecav, pa tako neće upiti višak ulja. Nakon što ih ogulite, temeljito ih operite i narežite na komadiće debljine prsta ili na tanke okrugle ploškice za čips.

Ulje

Za pečenje krumpira ulje mora biti na temperaturi oko 160 Celzijevih stupnjeva. Kad je krumpir u pitanju, odlično je suncokretovo ulje, repičino ulje ili ulje kikirikija. Tek kad ste sigurni da je ulje doseglo željenu temperaturu, počnite ubacivati krumpir. Nikako ne smijete tavicu prenatrpati krumpirima jer će se tako temperatura ulja spustiti. Ukoliko se temperatura ulja spusti, pomfrit ili čips će biti gnjecav, a ne hrskav.

Tehnika i trik

Krumpir radije pecite u nekoliko posuda nego da sve strpate u istu tavicu, a prije nego bude gotov i dobije rumenu boju, izvadite ga i stavite na salvetu koja će upiti višak ulja. Ako imate lopaticu s rupama, krumpir iz ulja vadite njome jer će se već tada dio ulja ocijediti, a kuhinja biti čišća. U ovoj fazi komadići krumpira trebali bi još uvijek biti savitljivi.

Prije nego ćete servirati pomfrit, ulje zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite još tri do četiri minute dok ne dobije zlatno-žutu boju. I prije serviranja još jednom ga stavite na salvetu da upije masnoće.

Najbolje ih je poslužiti kad su vrući