TOPI SE U USTIMA

Nakon što probate ovaj kolač s jabukama, nećete poželjeti nijedan drugi

18.09.2020 u 12:49

Bionic
Reading

Jesen je idealno vrijeme za uživanje u finim i ukusnim slasticama od ovog slasnog i mirisnog voća

Tako jednostavne, a opet posebne, jabuke su voće u kojem uživamo tijekom cijele godine, no mnogi će se složiti kako je jesen savršeno vrijeme za isprobati fine delicije s jabukama uz npr. topli biljni čaj.

Ovaj sočni kolač s mirisnim pojačanjem u vidu muškatnog oraščića i vanilije zasigurno će se svidjeti svima, a nije pretjerano kompliciran za pripremiti.

Potrebni sastojci:

  • 2 kisele jabuke
  • 2 šalice brašna
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličica svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 šalice maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi)
  • 1/2 šalice šećera
  • 1/3 šalice meda
  • 1/2 šalice bademovog mlijeka (može i sojino ili obično mlijeko)
  • 2 velika jaja
  • 1/2 žličice vanilije

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 176 Celzijusa. Namažite lim za pečenje kolača. Ogulite i narežite jabuke na velike kriške. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol dok se ne sjedine.

U velikoj zdjeli mikserom izmiješajte maslac dok ne postane gladak. Dodajte šećer i med i miješajte dok ne postane pahuljasto. Dodajte cijelo vrijeme miješajući jedno po jedno jaje, a zatim vaniliju. Nastavite miješati kako bi se polako svi sastojci ugradili u tijesto.  

Na kraju dodajte mlijeko uz stalno miješanje - te brašno i miksajte sve dok ne dobijete glatko, kremasto tijesto. Sada umiješajte narezane jabuke i rasporedite u pripremljenu posudu. Jabuke rasporedite kružno po tijestu. Stavite posudu na gornji stalak svoje zagrijane pećnice na oko 40-50 minuta.

Kao i kod svih kolača, i ovaj je gotov kad čačkalica (ili npr. komadić tanke špagete) ubačen unutra izađe potpuno suh. Ostavite da se kolač malo ohladi i uživajte. Budući da je sam po sebi vrlo sočan i ukusan, nisu mu potrebni dodatni ukrasi no ljubitelji sladoleda mogu ga poslužiti uz kuglicu sladoleda. I dobar tek.