DOMINACIJA BOHO CHICA

Nakit provjereno podiže stajlinge, a upravo su ovakvi komadi sada najpoželjniji

17.04.2024 u 05:55

Bionic
Reading

Nakitom u aktualnim kolekcijama vodećih bendova najavljen je velik povratak boho chica, a taj neodoljivi stil obilježio je i nedavno predstavljene kolekcije namijenjene novoj sezoni jesen/zima

Boho chic stil, koji je modnom scenom drmao desetih godina, a popularizirale su ga dame poput Sienne Miller, ponovno je relevantan.

Njegov veliki povratak najavljen je bluzama s volanima i modnim dodacima od zlata sa životinjskim motivima u debitantskoj kolekciji dizajnerice Chemene Kamali za modnu kuću Chloé.

  • +29
Chloe FW24 Izvor: Profimedia / Autor: Rick Gold / Capital pictures / Profimedia

Francuski brend, međutim, nije jedini kontekstualizirao boho estetiku u kolekcijama namijenjenima novoj sezoni jesen/zima.

Umjesto niza ogrlica povezanih s festivalskom boho estetikom, uočeno je obilje minimalističkih privjesaka, pri čemu su svi, od Bottega Venete do Gabriele Hearst i Toma Forda, upotrijebili polirani kamen i apstraktne metalne oblike uz tanke lance i kožnu užad.

Vratili su se motivi životinja, ali umjesto šašavih (i u prirodnoj veličini) jastoga ili simpatičnih krava i pribadača dinosaura, francuski Chloé oživio je motiv zmije i izlio minijaturne konjske glave od antičkog zlata, dok je Jonathan Anderson na pečatnjacima dao naslikati sićušne golubove.

Svilenkaste ogrlice govorile su o čežnji za mekoćom i udobnošću u suočavanju sa surovom stvarnošću, a naušnice u Calderovu stilu, uz skulpturalne ogrlice i broševe, nudile su ekspresivnu alternativu i dalje popularnoj estetici tihog luksuza.