NE PRETJERUJTE

Najveći ubojice na svijetu: alkohol, seks i masnoća

29.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Kada bismo se ozbiljno potrudili oko samo pet zdravstvenih faktora, mogli bismo spriječiti milijune preranih smrti u svijetu. Takvim ponašanjem produljili bismo i životni vijek za pet godina, poručuju iz Svjetske zdravstvene organizacije

Loš način prehrane u djetinjstvu, seks bez zaštite, alkohol, loša higijena i visok krvni tlak preuzimaju odgovornost za gotovo četvrtinu od 60 milijuna preranih smrtnih slučajeva diljem svijeta svake godine, stoji u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije.

U izvješću se ukazuje i na veliki svjetski apsurd. Dok s jedne strane svijeta ljudi umiru zbog nedovoljno hrane, s druge strane zemaljske kugle umiru od pretilosti. Upozorava se i na sve veći problem pretilosti koja posljednjih godina uzrokuje više smrtnih slučajeva od pothranjenosti.

'Svijet se suočava s velikim raširenim rizicima koji prijete zdravlju', istaknuto je u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije. Ispitana su 24 najveća rizika za zdravlje da bi svijet dobio zdravstvenu sliku u kojoj se nalazi te da bi se znalo dalje djelovati.

Premda su najveći zdravstveni rizici poput pretilosti zabilježeni u razvijenim zemljama svijeta, Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je ipak najviše preranih smrtnih slučajeva zabilježeno u nerazvijenim zemljama, kao i u zemljama u razvoju.

Svjetska zdravstvena organizacija napominje da je važno razviti jasnu i učinkovitu strategiju za globalno poboljšanje zdravlja.