NADOHVAT RUKE

Najslađe ljetno voće u kojem sada treba uživati

07.07.2016 u 11:01

Bionic
Reading

Vrijeme je bijele, crne i crvene smokve, no upravo u ljetno doba lako se na zaboravlja na njih uz kupine, lubenice, marelice… Smokve su doista idealno ljetno voće od kojeg se uz tradicionalni džem mogu napraviti mnogobrojne ukusne slastice

Poznate su kao kalorično voće i istina je da imaju puno prirodnih šećera, ali 100 grama smokava ima oko 60 kalorija, što je još uvijek manje od mnogobrojnih slatkiša. Zato radije pojedite smokvu umjesto sladoleda ili čokolade kada vas uhvati želja za nečim slatkim.

Zdravstveno bogatstvo smokve je veliko

Obiluje željezom, fosforom, kalijem, kalcijem, magnezijem, vitaminima B6, E, C te vitaminom A, ali i betakarotenom, pa ju je korisno jesti prije odlaska na more i sunčanje. Kalcija ima više nego samo mlijeko, a magnezij pomaže protiv povišenog tlaka, PMS-a i nesanice.

Visok udio vode, oko 80 posto, kao i spomenuti prirodni šećeri zajedno su itekako korisni prilikom oporavka od iscrpljenosti i detoksikacije. Zdravstvena prednost smokava je velika, posebno zbog velike količine topljivih i netopljivih vlakana. Kako je poznato, netopljiva vlakna igraju važnu ulogu u redovnom pražnjenju crijeva jer vežu vodu, što je u konačnici oblik prevencije raka debelog crijeva. Također, studije su pokazale da topljiva vlakna utječu na smanjivanje kolesterola u krvi i prevenciju raka pluća.

Kupovina i čuvanje

Kupujete li smokve na tržnici, najvažnije je da nisu jako mekane i kora nije oštećena. Kada ih blago stisnete, trebale bi se vratiti u svoj oblik. Njihov je miris inače blag, a ako se čini kiselkast, znači da su već prezrele. Ne mogu dugo stajati ni u hladnjaku, svega nekoliko dana, a najbolje je složiti ih na pladanj da se ne bi stisnule i koža im se raspukla.

Zamrznute smokve treba iskoristiti u pola godine, a sušiti ih možete na suncu. Posložite ih primjerice na pladanj i svakodnevno ostavite na suncu, ali uvečer spremite u suhu i hladnu prostoriju zbog jutarnje rose.

Smokve nisu rezervirane samo za slastice

Ova klasična mediteranska voćka najpoznatija je kao slatki sastojak za džemove, marmelade i razne kolače, ali moderna kuhinja s njom je stvorila zanimljive recepte. Tako se stavlja i na pizzu te je ukusna s ricottom, ali i u salatama. Ljeti može biti osvježavajuća ako je malo karamelizirate pa ubacite u kremasti hladan jogurt s malo cimeta. A ako želite sasvim novi recept, složite sendvič. Karamelizirajte kolutiće luka, stavite na kruh pa dodajte narezane smokve i malo kozjeg sira.

Galette je također brz, a tako ukusan primjer slastice sa smokvama. Narezane smokve pomiješajte s bademima, premažite tijesto, lijepo zatvorite rubove da se ne prelije i ukrasite narezanim smokvama na kolutiće prije pečenja. Još ćete brži biti ako za galette koristite gotovo lisnato tijesto, a i možete kombinirati smokve s drugim voćem.