ZA MLADOLIKU KOŽU

Najmoćniji anti-age sastojci koje biste trebali potražiti na ambalaži kozmetike

17.10.2020 u 16:46

Bionic
Reading

Kada se sljedeći put uputite u drogeriju ne biste li obnovili svoje zalihe kozmetike, pripazite da na ambalaži sadrži barem neke od sljedećih antioksidanata koji će vašu kožu očuvati zdravom i mladolikom

Unatoč činjenici da je starenje dio života, ono je i dalje bez sumnje jedna od najrasprostranjenijih boljki suvremenih žena koje se brinu o izgledu. Svatko tko kaže da ga nije briga hoće li mu se lice naborati prije nego za to dođe vrijeme, vrlo vjerojatno laže, jer mladolik izgled je imperativ u današnje vrijeme, a i budimo realni - svaka se žena voli osjećati lijepo u svojoj koži.

Koje kozmetičke preparate za njegu kože koristite, važno je jednako koliko i svakodnevna beauty rutina. No, nažalost, ne pruža sva preparativna kozmetika ono što je vašoj koži potrebno da biste usporili njeno starenje.

Sastojci na koje biste svakako trebali obratiti pažnju prilikom sljedeće kupovine kozmetike protiv starenja kože jesu antioksidanti. Vjerojatno ste već čuli za ovaj pojam. Beauty stručnjaci svakodnevno govore o njima, ali znate li što oni zapravo rade?

Stručnjakinja za njegu kože Debbie Thomas objašnjava: 'Slobodni radikali su otrovni spojevi koji mogu oštetiti zdrave stanice i oslabiti ih. Glavni uzroci stvaranja slobodnih radikala u koži su UV zrake, zagađenje, pušenje, prehrana i stres. S dovoljno oštećenja slobodnim radikalima vjerojatnije je da će koža prerano starjeti.'

Uloga antioksidanata u njezi kože je borba protiv tih slobodnih radikala, a što se stručnjaka tiče, oni su gotovo jedini anti-age sastojci koje vrijedi znati. Pa na što biste točno trebali paziti? U nastavku teksta otkrijte pet najmoćnijih anti-age antioksidanata koje stručnjaci toplo preporučuju.

Vitamin C

Kada je riječ o antioksidantima, vitamin C prednjači. Omiljen je među dermatolozima i stručnjacima za kožu jer je jedan od najbolje proučavanih i dokazanih antioksidanata na tržištu. Široko dostupan u njezi kože, vitamin C ne samo da se može pohvaliti anti-age učinkom (zahvaljujući svojim antioksidativnim moćima), već se smatra da pomaže u posvjetljivanju kože i ujednačavanju tona.

'Poznat i kao askorbinska kiselina, vitamin C jedan je od rijetkih sastojaka za njegu kože za koji je više puta dokazano da pomaže u borbi protiv starenja kože', objašnjava Thomas. No koji su njegovi nedostaci? 'Vitamin C se vrlo lako razgrađuje redovitim izlaganjem zraku i svjetlosti. Da biste postigli najbolje učinke, morate koristiti formulu u kojoj je askorbinska kiselina stabilizirana', dodaje Thomas. Zbog toga su mnoge formule nepouzdane.

Resveratrol

Resveratrol je jedna od popularnijih molekula te je posljednjih nekoliko godina postao vrlo tražen sastojak u proizvodima za njegu kože, ali i dodacima prehrani koji pomažu očuvanju zdravlja i mladolikog izgleda. Pripada velikoj skupini polifenolnih spojeva (polifenola), a neke ga vrste biljaka proizvode kao odgovor na ozljedu, infekciju gljivicama, ultraljubičasto zračenje ili drugu vrstu stresa. Prirodni izvori resveratrola nalaze se u grožđu, vinu, soku od grožđa, kikirikiju i bobičastom voću.

Ono što je njegova velika prednost jest što ima snažno antioksidativno djelovanje, sprječava nastanak slobodnih radikala i onemogućuje aktivnost postojećih. Prema nekim istraživanjima, znatno je potentniji antioksidant od vitamina C i E, posebice u sprečavanju lipidne peroksidacije. Pokazalo se da stimulira zdravu diobu stanica, sintezu kolagena i aktivnost fibroblasta, odgovornih za stvaranje vezivnog tkiva. Smatra se da resveratrol pomaže povećati aktivnost mitohondrija, čime se povećava stvaranje energije u stanici.

Retinol

Niste znali da se retinol smatra antioksidantom? Niste jedini. Retinol, ili vitamin A, smatra se čudom prirode. Radi se o jednom od najučinkovitijih sredstava za borbu protiv bora i znakova starenja kože. U početku je retinol bio namijenjen borbi protiv akni, ali zahvaljujući pozitivnom i, što je najvažnije brzom, sporednom djelovanju na usporavanju procesa starenja kože, postao je tražen sastojak anti-age proizvoda.

'Retinol je vrsta retinoida izvedenog iz vitamina A. Povećava stanično obnavljanje kože, potiče proizvodnju kolagena, uravnotežuje proizvodnju ulja i bori se protiv slobodnih radikala. Pomaže u sprječavanju razgradnje kolagena i zgušnjavanju dubljeg sloja kože kako bi se spriječile bore', pojašnjava Thomas. Loša strana? 'Nije za svakoga. Ako se ne koristi pravilno, može izazvati suhoću, iritaciju, osjetljivost i ljuštenje. Pažljivo slijedite upute na pakiranju i uvijek nanesite SPF ujutro', upozorava Thomas.

Niacinamid

Niacinamid ili nikotinamid je oblik vitamina B3 koji pomaže u održavanju funkcije barijere te se često koristi u hidratantnim proizvodima za njegu kože. Pomažući održavanju naše barijerne funkcije, djeluje na smanjenje transepidermalnih gubitaka vode i pomaže u sintezi proteina i ceramida. Loša strana? Kada se koristi u izobilju, potencijalno može izazvati iritacije i svrbež kože.

Vitamin E

Osim zbog svog superhidratantnog učinka, vitamin E nalazi se na ovoj listi zbog svog antioksidativnog učinka. Vitamin E je antioksidant topiv u mastima te uklanja slobodne radikale koje dobivamo kroničnim izlaganjem UV zračenju. Također može pomoći u smanjenju upala i oteklina. Još jedna pozitivna stvar što se tiče vitamina E je ta što ga podnosi gotovo svaki tip kože. Međutim važno je ne pretjerivati s njim. Kao i svi sastojci, njegova se djelotvornost temelji na dobroj formulaciji.