veliki pothvat

Najduži zipline na svijetu u režiji našeg čovjeka Viktora Šimunića

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Sve zajedno djeluje jako impresivno no ujedno i zastrašujuće, ali odustajanje od spusta nije dolazilo u obzir. Kad smo se već toliko namučili da dođemo do tamo, a i taksist nas je čekao sa upaljenim taksimetrom, odlučili smo blokirati strah i prepustiti se adrenalinu kaže Viktor

Sve je krenulo u svibnju ove godine s avanturom kroz Kinu, Sjevernu Koreju i Ujedinjene Arapske Emirate s prijateljem Zlatkom Barićem, a u sklopu koje smo posjetili veličanstvenuplaninu Jebel Jais priča Viktor. Riječ je o planini koja se nalazi u Emiratu Ras Al-Khaimah, udaljenom 160km od Dubai-a. Na najvišoj točki planine nalazi se najduži zipline na svijetu, dužine 2831.88 metara, što je za usporedbu dužina 28 nogometnih igrališta. Zvuči zastrašujuće.

Nakon dugog noćnog leta Fly Emirates-a iz Shanghai-a, konačno su Viktor i Zlatko sletjeli u Dubai. Na aerodromu, prvotni plan je bio iznajmiti auto, te u dvodnevnoj avanturi po Emiratima, autom posjetiti Dubai i planinu Jebel Jais. Međutim, ubrzo su shvatili da se rent a car ne može unajmiti bez kreditne kartice, a pošto je nisu imali to je poprilično zakompliciralo plan.

Dubai je lak velegrad za razgledavanje pošto postoji metro koji povezuje aerodrom sa svim bitnim turističkim odredištima. Prvi dan u Emiratima su uspješno iskoristili u turističkom razgledavanju grada, no drugi dan je predstavljao problem i tu počinje velika avantura u nepoznato. Veliki dio večeri potrošio se razmatrajući načine kako doći do 160km udaljene planine kako nebi propale unaprijed preko interneta kupljene karte. Jedna karta s popustom od 50% je iznosila cca 600kn. Na kraju dana zaključak: jedina realna opcija kako doći do planine- vožnja taksijem.

Fiksna cijena s taksistom nije dolazila u obzir. Pošto nismo imali izbora, prihvatili smo zapravo neizvjesnost troškova prijevoza i krenuli prema planini. Nakon cca 2 sata vožnje autoputom, ceste ravne kao da se vozite kroz Slavoniju, samo kroz pustinju i pijesak dokle pogled seže, te na kraju penjanja uz mnogobrojne zavoje, stigli smo do vrha Jebel Jais.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Pred planinom Jebel Jais dočekalo ih je organizirano, stručno i ljubazno osoblje zaduženo za zipline. Nakon oblačenja sigurnosnr opremr, kombijem su se uputili do platforme. Viktor kaže: "Na početnoj točki zipline-a, postavili su nas u položaj licem prema dolje, što čini osjećaj ptice u zraku. Tako pričvršćeni, viseći, čekali smo na spust barem 5 minuta sa zastrašujućim pogledom u provaliju. Ispred mene je jedna žena zbog straha odustala. To nije ni čudno, jer i mi kad smo prvo zagledali zipline, odnosno provaliju ispod njega, osjetili smo veliki strah."

Nakon toga Viktor dodaje: "Sve zajedno djeluje jako impresivno no ujedno i zastrašujuće, ali odustajanje od spusta nije dolazilo u obzir. Kad smo se već toliko namučili da dođemo do tamo, a i taksist nas je čekao sa upaljenim taksimetrom, odlučili smo blokirati strah i prepustiti se adrenalinu. Dok sam čekao spust moram priznati da mi je bilo teško disati, te sam, kako bi se opustio, pričao sam sa sobom. No kad je spuštanje krenulo, shvatio sam da je to jedna od najboljih avantura u koju sam se upustio, osjećaj je bio izvanredan! Osjećaj je doslovno kao da letite, podloga se svakim trenom sve više udaljava i udaljava. Svakim metrom je provalija bila sve dublja. Kada sam preletio iznad parkirališta, automobili su mi se činili kao igračke, a ljudi kao mravi. Toliko sam uživao u pogledu na impresivnu planinu da nisam htio da taj adrenalin prestane. Zaista sam uživao u svakoj sekundi."

Kad je spust završio, opet se nađete u „zraku“, naime sletite na platformu koja „lebdi“. Nakon toga slijedi novi spust, kraći, koji vodi do drugog dijela planine.

Sveukupno, spust traje otprilike dvije minute, brzina letenja odnosno kretanja između 120 -170km/h na visini od 1.823m.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

"Kad sam stigao na čvrstu podlogu, emocije se jednostavno nisu mogle tako lako slegnuti. Osjećao sam veliki ponos jer sam imao priliku doživjeti ovako nešto. Naime, veliki sam zaljubljenik u putovanja. Sa svojih 28 godina proputovao preko tridesetak država, od prilike 135 gradova na tri kontinenta. Kroz ta putovanja prošao sam više od 110 tisuća kilometara. Putujem koliko mi dopuštaju obaveze, ali uglavnom svaki godišnji koristim za upoznavanje neke nove destinacije. Zaposlen sam kao tehničar za telekomunikacije u Hrvatskom telekomu, a prošle sam godine od uprave primio nagradu za najboljeg djelatnika regije Zagreb – Sjever u kategoriji tehničar. Također, predsjednik sam kulturno umjetničko edukacijske udruge „Kaj“ Zlatar Bistrica u kojem i aktivno sudjelujem u pjevačkom zboru te sam nezavisni gradski vijećnik u gradu Oroslavju."- ponosno nam s razlogom govori Viktor.

Vožnja ziplineom nešto je što nikad nećete zaboraviti u životu. Nakon spusta najrađe želite ponovili sve, ali morate se vratiti u realnost, jer ipak taksimetar i dalje radi. Naposljetku cijena taxi-a, vožnje od cca 320km, te dva sata čekanja koštala je 1200kn, što zapravo iznosi 600kn po osobi. Ako to usporedimo sa turistima koji su prije dva tjedna dana u Zadru vožnju taxijem platili 800kn za svega nekoliko kilometara, mi smo prošli poprilično povoljno.

Ako ćete se ikada naći u Emiratima svakako Vam preporučam da pola dana izdvojite te posjetite planinu te zipline u sklopu iste. Ali svakako karte rezervirajte i kupite putem web-a na kraju poručuje naš putoholičar.

Smatrate li zanimljivim Viktorovo putovanje slobodno ga nastavite pratiti putem njegovih društvenih mreža:

Instagram, Facebook ili Youtube.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!