DOBRO JE ZNATI

Najčešće greške koje radimo: Pogledajte o čemu trebate voditi računa kako bi vam odjeća dulje trajala

16.12.2020 u 06:07

Bionic
Reading

Potraga za idealnim komadima odjeće koji su kao stvoreni za nas poprilično je mučna i zadaje dosta glavobolje, zato je vrlo bitno pravilno rukovati njima kako bismo im produljili rok trajanja

Kožna jakna koja je kao stvorena za nas, bikini koji naglašava atribute, a skriva mane ili traperice koje nam stoje kao salivene, pravi su modni dragulji u svakoj garderobi.

Ponekad zbog nepravilnog rukovanja njima, krivog načina pranja ili neodgovarajućeg skladištenja, ti omiljeni komadi koje smo s teškom mukom pronašli nakon kratkog vremena više ne izgledaju kao kad smo ih tek nabavili.

Kako biste produljili rok trajanja omiljene odjeće, trebali biste se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila. Evo što nikad ne biste trebali raditi s omiljenim komadima u garderobi:

1. Slažete kožnu odjeću

Ukoliko želite izbjeći nimalo privlačne izgužvane nabore na kožnoj jakni ili hlačama, definitivno ne biste trebali presavijati svoju kožnu odjeću prilikom skladištenja. Umjesto toga, najbolje ju je staviti na čvrste vješalice.

  • +11
Kožne hlače Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

2. Ne koristite sprej za impregnaciju obuće

Pitate se zbog čega vaše kožne cipele izgledaju kao da ih nosite godinama nakon samo jedne sezone? Uglavnom je to zbog pogrešnog rukovanja. Naime, pogotovo u jesen i zimi, čizme i tenisice trebaju sprej za impregnaciju koji ih ne štiti samo od vlage, već i od prljavštine i ogrebotina.

3. Prečesto nosite odjeću u kemijsku čistionicu

Ako na etiketi za pranje odjeće ne stoji 'samo kemijsko čišćenje', tada je možete pažljivo oprati ručno koristeći blagi deterdžent. Osim što će vam ostati više novca u novčaniku, tako nećete naštetiti osjetljivim tkaninama poput svile i kašmira jer kemikalije koje se koriste u profesionalnom čišćenju mogu ih oštetiti s vremenom.

4. Ne zatvarate patentne zatvarače prije pranja

Ovo je vrlo bitno jer se kukice s patentnog zatvarača mogu tijekom pranja 'uloviti' za druge odjevne predmete te oštetiti osjetljive dijelove od svile ili čipke. Stoga prije pranja dobro sve pregledajte i zatvorite zatvarače.

5. Torbice držite obješene umjesto složene u vrećice

Torbice, pogotovo ako se neće koristiti dulje vrijeme, uvijek nastojte složiti u njihove vrećice i odložiti u ormar. Ako imate običaj objesiti ih na vješalici, o kvaku ili na stolac, budite sigurni da im nećete produljiti rok trajanja, dapače.

  • +10
Torbice s detaljem lanca Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

6. Stalno nosite svoj omiljeni grudnjak

Da, znamo da kad jednom pronađete savršeni grudnjak, najradije biste ga nosili svaki dan. Međutim to dugoročno može utjecati na njegov oblik - pa ih mijenjajte svakih nekoliko dana.

7. Koristite plastične ili žičane vješalice

Stručnjaci savjetuju kako je puno bolje koristiti vješalice od drveta ili baršuna umjesto žičanih - to uzrokuje manje oštećenja odjeće. Dodatni savjet: provjerite jesu li vješalice odgovarajuće veličine. Premale vješalice mogu, na primjer, utjecati na to da kaputi, jakne ili sakoi izgube formu na području ramena.

8. Kupaće kostime perete u perilici rublja i grubo ih cijedite

Poznato je da se kupaći kostimi u perilici rublja (osobito ako se radi o duljem ciklusu i na višoj temperaturi) mogu istegnuti i izgubiti svoj oblik i boju pa ih radije operite ručno u mlakoj vodi. Nakon pranja nikad ih nemojte grubo cijediti jer tako gube svoju elastičnost. Umjesto toga, stavite bikini na jedan ručnik i istisnite vlagu drugim ručnikom, a zatim ga pažljivo položite da se potpuno osuši. Tako će vam bez problema godinama trajati.

9. Znojnu sportsku opremu bacite ravno u košaru za rublje

Ovo nikako nije dobra ideja jer će u najgorem slučaju odjeća postati pljesniva - pogotovo kada je vlaga velika i ako se ne opere tek nekoliko dana kasnije. Sportsku odjeću prvo osušite prije nego što je stavite u košaru s ostatkom prljavog rublja ili je odmah nakon treninga ubacite u mašinu za pranje.