PODIZANJE EKOLOŠKE SVIJESTI

Najbolji 'zeleni' esej dobit će hibridni autobus

24.02.2009 u 07:50

Bionic
Reading

Američki proizvođač ekoloških autobusa raspisao je nagradu za esej, a pobjednik natječaja osvojit će autobus za svoju školu

Tvrtka Warrenwille kaže kako je jedina tvrtka koja proizvodi ekološke školske autobuse te ističe kako su smanjili emisiju ugljičnog dioksida za 40 posto ovakvim prijevoznim sredstvima, kada se usporede s klasičnim školskim autobusima koji idu na dizel.

Da bi još više podigli ekološku svijest među djecom, raspisali su natječaj za učenike američkih škola. Otvoren je do 30. travnja, a mora imati najviše 500 riječi o tome kako njihova škola podiže ekološku svijest među svojim učenicima.

Christian Laskaros, gimnazijalac iz New Yorka, koji je već poslao svoj esej na natječaj, kaže: 'Opisao sam male eko programe u našoj školi, npr. program za recikliranje papira, letke koje imamo o očuvanju energije i svjetla u učionicama s timerima. Mislim da svi moramo shvatiti da možemo nešto učiniti. Kad samo pogledamo svoju malu bocu s vodom koju smo kupili – trebamo se zapitati koliko ona može nanijeti štete prirodi!'

Na kraju će biti izabrano deset finalista natječaja, a čitatelji na web stranici proizvođača autobusa moći će odlučiti o pobjedniku. Osim što će pobjednik osvojiti autobus za svoju školu, podijelit će se i pet tisuća dolara stipendije te tri tisuće dolara za još jednu školu.

Smatra se da svaki školski autobus zamjenjuje 36 automobila te svake godine uštedi tisuće litara goriva.