ŠEFOVI SU U KRIVU

Najbolji radnici surfaju na poslu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.08.2011 10:48
  • Objavljeno 23.08.2011 u 10:06
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bojite se da pretpostavljeni ne primijeti da na poslu čitate ovaj tekst? Strogi su šefovi neinformirani jer najnovija istraživanja pokazuju: surfanje internetom pospješuje poslovnu učinkovitost

Šetnja internetom (baš kao i šetnja prirodom) može osvježiti uposlenika i učiniti ga spremnijim za predstojeći izazov. Istraživanje na koje se poziva Daily Mail

pokazuje da cyber-surfanje manje šteti radnoj koncentraciji nego, recimo, telefonski razgovor ili slanje privatnih SMS poruka. Istraživači zaključuju: dokoličarenje na webu dobar je odmor za ljude koji su cijeli dan prikovani uz računalo.

Evo kako je provedeno istraživanje: stotinjak studenata podijeljeni su u tri skupine – dvije su se odmarale na klasične načine, treća je u pauzi surfala internetom. Nakon pauze, podijeljen im je zadatak: u dvadeset minuta podvući što više slova E u zadanom tekstu. Rezultati pokazuju da je skupina surfera puno brža i koncentriranija – više se teksta apsolvirali, uz manje propusta. Poslije obavljenog zadatka, kod surfera je uočen manji zamor.

Znanstvenici iz Singapura, koji su proveli ovo istraživanje, zaključuju: kada uposlenici prelistaju stranice koje vole, to je ugodna pauza, kao da su otišli na kavu. S druge strane, razgovor ili čitanje elektroničke pošte traže veću razinu koncentracije, nisu toliko opuštajući.
Protivno uvriježenom mišljenju da nas internet čini mentalno lijenima, sve je više istraživanja koja dokazuju suprotno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!