HRSKAVI RUBOVI, SOČNA SREDINA

Najbolje tijesto za pizzu koje ćete složiti kod kuće

14.02.2017 u 07:00

Bionic
Reading

Tijesto za pizzu ključan je dio ovog popularnog talijanskog jela, a uz male tajne velikih chefova nije ga tako teško napraviti kod kuće. I vjerujte, kada ga jednom napravite sami kod kuće pa ispadne kako ste zamislili, neće vam pasti na pamet kupovati ono gotovo

Jedna od urednica poznate kulinarske stranice The Kitchen i priznata chefica, Emma Christensen, ima jedno glavno pravilo kod pripreme domaćeg tijesta za pizzu koje će s svima svidjeti, a ono glasi: 'Što jednostavnije, to bolje'. Glavni su sastojci brašno, kvasac, sol i voda. Prema ovo receptu tijesta ćete dobiti za jednu veliku ili dvije male pizze promjera 25 cm. Zgodno je što ovo tijesto možete čuvati umotano u foliju do tri dana pa iskoristiti kada dođete umorni s posla kući i nemate volje za konkretniji obrok. Čak ga možete podijeliti u manje porcije pa zamrznuti. Radite li tijesto jer ćete pizzu raditi odmah računajte da se mora dizati oko sat vremena.

Sastojci:

1 žlica suhog kvasca

¾ šalice tople vode

2 šalice višenamjenskog brašna

Žličica i pol soli

Priprema:

Usipajte vodu u zdjelu za miksanje pa dodajte kvasac i pričekajte dok se ne rastopi. Dodajte brašno i sol pa izmijesite tijesto. Najbolje će biti mikserom i trajati će oko pet minuta, a ručno se morate više potruditi. Mijesite dok ne dobijete glatku i kompaktnu masu. Lijepi li se, prije nego ga razvaljate pospite brašna po površini pa će biti lakše.

Još nekoliko savjeta do sočne pizze s hrskavim tijestom

Nemojte pretjerivati s nadjevom. Što više sastojaka stavite pizza se dulje peče pa je veća šansa da će rubovi zagorjeti, dok je sredina razmočena. Lijepo razvučeno i tanje tijesto s manje sastojaka Emma Christensen radije peče kraće, ali na višoj temperaturi jer tvrdi da će sredina biti taman pečena, a vanjski rub fino hrskav.