Nagrada World’s 101 Best Steak Restaurants u svibnju je u Londonu već treću godinu zaredom proglasila Don Julio Parrilla iz Buenos Airesa najboljim steakhouseom na svijetu.
Priznanje potvrđuje izvrsnost rada restoratera i somelliera Pabla Rivere te chefa Guida Tassija, koji su tradicionalni parilla (roštilj) restoran naslijedili od svojih roditelja, baka i djedova te ga prethodno dva puta pretvorili u najbolji restoran u Latinskoj Americi, prema listi The 50 Best Latin America's Restaurants (2020. i 2024), o čemu smo na ovom mjestu već pisali u siječnju.
'Don Julio je neprekinuta tradicija, stalno se razvija i uvijek teži argentinsku kulturu parrille dovesti do njezina najvišeg izražaja', kaže Rivero, koji svoju filozofiju temelji na održivom pristupu govedini pasmina Aberdeen Angus i Hereford te snažnoj predanosti sezonalnosti.
17 najboljih restorana na svijetu
Restorani Margare slavnoga chefa Neila Perryja (Australija) i Laia (Španjolska) zauzeli su drugo i treće mjesto. Živahna i raznolika australska kultura steakhousea ostavila je izvanredan dojam na ovogodišnje izdanje liste, s impresivnih 17 restorana koji su osigurali mjesta među najboljima na svijetu (čak 6 u top 20).
Još jedan od novih vrhunaca liste zasluga je Japana, s osam restorana koji su u takvome broju prvi put uvršteni među 101 najboljih, što pokazuje rastući globalni utjecaj azijske kulture mesa.
Japan se tako izjednačio s Ujedinjenim Kraljevstvom koje na ovogodišnjoj ljestvici također ima osam restorana, naglašavajući svoj rastući utjecaj i izvrsnost u premium govedini i ugostiteljstvu. Istaknuti plasmani naglašavaju ne samo kulinarsku dubinu Ujedinjenog Kraljevstva, već i ravnotežu između tradicije, inovacija i uporabe vrhunskog, etički proizvedenog mesa. Od kultnih tradicionalnih lokala do vrhunskih modernih roštilja, britanski steak restorani i dalje oblikuju globalnu kulturu mesa.
Španjolska prisutnost
I Španjolska ima osam restorana na listi, koje predvodi Laia na 3. mjestu, čime ta zemlja još jednom potvrđuje svoju ulogu u vrhunskoj mesnoj gastronomiji. Značajna španjolska prisutnost odražava izvrsnost, tradiciju i inovativnost njezinih majstora roštiljanja, potvrđujući položaj zemlje kao jedne od velikih svjetskih sila u umjetnosti odrezaka.
U slučaju Argentine, nagrada je također priznala izvanredan rad chefa Juana Gaffurija u Eleni, poznatome restoranu hotela Four Seasons Buenos Aires. Rangiran na 56. mjestu, restoran se popeo za 16 pozicija u usporedbi s ljestvicom iz 2024. S kulinarskom ponudom temeljenom na argentinskoj kulturi pod utjecajem europskih imigranata, Elena je najpoznatija po pažljivo odabranom, suho odležanom mesu - pažljivom procesu koji komadima daje dubok okus i neusporedivu teksturu.
S još dva restorana na popisu, Argentina je još jedna od najčešće spominjanih zemalja na listi koju je osnovao Ekkehard Knobelspies 2019, što dodatno dokazuje nenadmašan značaj argentinske tradicije u svijetu govedine.
Još jedna gastronomska izvrsnost
I Italija također potvrđuje svoju gastronomsku izvrsnost s tri izvanredna restorana koji su zaslužili mjesto među najboljim steakhouseima (I Due Cippi u Saturniji zauzama sjajno 4. mjesto). Ove nagrade svjedoče o iznimno visokoj kvaliteti mesa, zanatskoj pažnji u pripremi i kulinarskoj tradiciji, koja Italiju čini jednim od vodećih igrača na međunarodnoj sceni.
Popis je, inače, rezultat strogog ocjenjivanja. Globalno je ocijenjeno više od 900 restorana, od kojih je samo 101 ušao u konačni izbor. Restorani se ocjenjuju prema 28 detaljnih kriterija, uključujući kvalitetu mesa, podrijetlo, odležavanje, tehniku pripreme, uslugu, vinsku kartu, ambijent i ukupnu autentičnost. Globalna mreža od 21 anonimnog 'ambasadora odrezaka', sve odreda iskusnih profesionalaca u gastronomiji, ugostiteljstvu i, posebno, s područja mesa, provodi osobne evaluacije kako bi osigurala najviši urednički integritet.
'Predstavljanje ove rang-liste svake godine čast je i prava proslava kulinarske izvrsnosti. Ne ističemo samo najbolji odrezak, već slavimo cijelo putovanje i strast iza savršenog odreska. Argentina, očito, sa svojim duboko ukorijenjenim tradicijama i nepokolebljivom predanošću kvaliteti, nastavlja inspirirati ljubitelje mesa diljem svijeta', rekao je Ekkehard Knobelspies, izvršni direktor i urednik rang-liste.