NOVE SPOLNE ULOGE

Muškarci danas žele ljubav, a žene neovisnost

04.02.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Danas je sve više samaca – i muških i ženskih. Njihove želje u pogledu ljubavnog života znatno se razlikuju, ali ne kao što je to dosad bio slučaj. Žene, naime, žele više slobode, a muškarci su skloniji zaljubljivanju

Ako je vjerovati najnovijem američkom istraživanju u kojemu je sudjelovalo više od 5.000 muškaraca i žena, pripadnici snažnijeg spola više su zainteresirani za ljubav, brak i djecu nego što su to bili prijašnjih desetljeća. Današnje žene pak žele neovisnost u vezi i seksualnu slobodu te niz drugih stvari o kojima njihove majke i bake nisu ni sanjale.

Tema velikog istraživanja bili su samci i njihove ljubavne i seksualne navike. Riječ je o populaciji koja je svakim danom sve brojnija pa su znanstvenici smatrali da je važno otkriti njihove stavove vezane uz ljubav i obitelj.

'Muškarci danas pokazuju ponašanje koje se tradicionalno smatralo ženskim ponašanjem. S druge strane, žene su usvojile životne navike koje su u prijašnjim desetljećima bile svojstvene muškarcima. Za mene kao povjesničarku ova su otkrića nevjerojatna, jer pokazuju koliko se mnogo toga promijenilo u proteklih 40 godina', istaknula je Stephanie Coontz, povjesničarka na institutu Evolutionary Studies u Binghamtonu.

Rezultati istraživanja pokazuju da se muškarci danas brže zaljubljuju i žele djecu čak i češće nego žene. Samački život dijelu muškaraca nije baš najprihvatljiviji, ali žene nemaju ništa protiv takvog načina življenja. Ako je netko još uvijek sumnjao da se muškarci i žene ipak nisu toliko promijenili, ovo im istraživanje pokazuje da se društveni poredak između spolova itekako mijenja s godinama.