MUŠKOCESIJA

Muškarce čeka depresivna budućnost

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.03.2011 12:01
  • Objavljeno 14.03.2011 u 11:22
muškarac kriza

muškarac kriza

Izvor: Corbis / Autor: Robin Bartholick

Društvene i gospodarske promjene mogu dovesti u opasnost od depresije sve više muškaraca u zapadnim zemljama, upozoravaju znanstvenici.

'Muškarci u zapadnim zemljama, posebno oni s niskom razinom obrazovanja, suočit će se s teškim putem u 21. stoljeću. U prosjeku, muškarcima može biti teža prilagodba ulozi u domaćinstvu nego ženama prilagodba radnoj ulozi', napisali su autori uvodnika u ožujskom broju časopisa British Journal of Psychiatry.

Trenutno, žene imaju gotovo dvostruko veći rizik da tijekom životnog vijeka pate od teške depresije, iako se potpunosti ne razumije zašto. Budući trendovi koji bi mogli promijeniti taj omjer uključuju i manje opcija zapošljavanja za muškarce koji više neće zarađivati bolje od svojih partnerica. Kako se sužavaju opcije radnih mjesta, muškarci će početi preuzimati sve veću ulogu skrbnika u kući - što je uloga tradicionalno povezana sa ženama.

Posljednja gospodarska kriza prozvana je 'muškocesijom' zbog nerazmjernog učinka na tradicionalno muške industrije, kao što su građevinarstvo i industrijska proizvodnja. U međuvremenu, žene su nadmašile muškarce u dodiplomskim i diplomskim stupnjevima obrazovanja, postajući one koji osiguravaju veći udio primarne zarade u kućanstvu.
Neuspjeh muškarca da ispuni ulogu hranitelja obitelji povezan je s većom učestalošću depresije i bračnih sukoba, ali ako se promijene društvena očekivanja muškarci bi mogli biti imati manje teškoća, pišu istraživači Boadie Dunlop i Tanja Mletzko, s medicinskog fakulteta britanskog sveučilišta Emoryja.

Ako su muškarci urođeno manje pogodni za skrb o djeci i održavanje kućanstva, tada bi povećni doprinos na tom području mogao dovesti do pada samopoštovanja i više depresije. Međutim, ako su žene bolje osposobljene brinuti za malu djecu jednostavno zato što su tako naučene, kroz socijalizaciju, a ne zbog biološke razlike među spolovima, onda je možda moguće pomoći budućim očevima da prođu kroz tu tranziciju, ocjenjuju autori.

Čak i tako, 'muškarci će se u ekonomiji koja se mijenja suočiti s istim rizicima od depresije na koje su nailazile žene u starijim ekonomijama: zarobljene u obiteljsku ulogu iz koje ne mogu pobjeći zbog nemogućnosti da nađu zaposlenje', ističu Dunlop i Mletzko.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi