KRALJICA LJETA

Ovo slasno voće volimo svi, ali manje je poznato da su koštice lubenice prava riznica zdravlja

09.08.2019 u 12:24

Bionic
Reading

Ukusne i mirisne lubenice za mnoge su najdraže ljetno voće i odličan međuobrok koji možemo ponijeti i na plažu, no tek rijetki znaju kako se i u košticama krije prava riznica zdravlja

Dobro su poznate blagodati ovog voća koje je podrijetlom iz središnje Afrike.

Osim što su divnog okusa lubenice su prepune korisnih tvari, čiste organizam, a i savršeno su voće za sve one koji su na dijeti jer su niskokalorične i sadrže više od 90 posto vode.

Lubenice imaju i savršenu količinu vitamina A, C i B6, kalija i željeza - tako pomažu imunološkom sustavu, štite od infekcija i virusa, čuvaju zdravlje očiju, regeneriraju živčani sustav, poboljšavaju krvnu sliku, održavaju pravilnu razinu vode u tijelu i sprečavaju grčeve mišića.

Ova niskokalorična namirnica sadrži i vitamine B1 i B2 te kalcij, fosfor, magnezij i cink, a svježinu duguje jabučnoj i limunskoj kiselini.

Možda ne znate kako postoji oko 1200 vrsta lubenica, a budući da je član porodice bundeva Cucurbitaceae, bliski su joj rođaci krastavci, tikvice i bundeve.

Osim toga koštice lubenice itekako su dobre za zdravlje. Ipak najbolje ih je konzumirati same za sebe kako bi ste dobili najbolje od njih, a to su proteini, vitamin B, magnezij i zdrave masne kiseline. U nešto više od 20 grama koštica ima čak 10 grama proteina. Ti su sastojci važni za zdravu razinu kolesterola, djeluju protuupalno i čuvaju zdravlje srca.

UKUSNI I HRANJIVI ZALOGAJČIĆI

Dosta je pekare i šuškavih vrećica: Imamo nekoliko ideja za zdravu užinu

Pogledaj galeriju

Koštice koje ćete pojesti iz lubenice nisu proklijale i zato imate više koristi od konzumacije. Kada koštice počnu klijati, nestaju spojevi koji otežavaju apsorpciju hranjivih tvari u organizmu.

Osim toga, okusom su najsličnije sjemenkama suncokreta pa su ukusne za grickanje. Trebate li još koji razlog za grickati ih?