ŽIVOTNA RADOST IZ ORMARA

Modni trikovi za lakše preživljavanje tmurnih zimskih dana

21.01.2019 u 14:42

Bionic
Reading

Najdepresivniji dan u godini, takozvani tužni ponedjeljak, za mnoge bi bio mrvicu veseliji uz modne trikove za podizanje raspoloženja i malo truda uloženog u pronalaženje odjeće u kojoj ćete se osjećati bolje

Mračniji zimski mjeseci uskraćuju našim tijelima svjetlo i kod nekih se ljudi to očituje kao sezonski afektivni poremećaj, jedan oblik depresije.

'Dugogodišnja istraživanja dokazala su učinke svjetla i tame na naše blagostanje. Promatrajući nadahnjujuće, svijetle i skladne stvari reagiramo podizanjem raspoloženja, a to sa sobom nosi i pozitivan fizički učinak, jer nam poboljšava krvni tlak i jača živčani sustav', objašnjava za britanski Telegraph Jules Standish, savjetnica za boju i autorica knjige 'Kako ne nositi crnu'.

Gledajući sebe u poticajnijim bojama ili printevima, kaže Standish, izazvat će neurološki odgovor te transformirati našu vanjštinu i osobnost, ali i naš utjecaj na sve u našem okruženju.

'Razmislite kako se naš duh razbudi s prvim znacima jarko zelenih izboja koji nam signaliziraju početak proljeća ili radost koju osjetite ugledavši svijetlo žute narcise. Zimski krajolik je crno-bijel, sumoran i prilično bezbojan', objašnjava Standish i kaže da je stoga potrebno nositi šareniju odjeću kako bi naš imunološki sustav bio jak i kako bi pozitivnim raspoloženjem djelovali protiv tamnijih dana i nedostatka sunčeve svjetlosti.

Ova savjetnica za boje napominje da to naravno ne znači da ćete nošenjem jarko zelene boje riješiti sve svoje probleme, ili da bi lepršava suknja s polka printom izliječiti ozbiljnije slučajeve tjeskobe i depresije.

S njom se slaže i kognitivna psihologinja Carolyn Mair, autorica knjige 'Psihologija mode', koja kaže kako osobe s kliničkom depresijom obično uopće ne zanima njihov izgled, ali da se osjećaji tuge, slabosti, starosti, debljine ili nezainteresiranosti za sebe može povezati s onime što skrivaju naši ormari.

KAD TI DRUGI PLAĆAJU...

Rastrošna Meghan Markle: U prošloj godini na odjeću je potrošila više od 3 milijuna kuna

Pogledaj galeriju

'To što nosimo veliki je dio naših identiteta, tako da komadi odjeće mogu biti simboli nade ili očaja', kaže Mair.

Kao jedan od najočitijih primjera kako moda može podići duh, Mair navodi slučaj pjevačice Celine Dion koja je nakon gubitka supruga i brata, koji su umrli od raka, 2017. angažirala novog stilista Lawa Roacha i s novom garderobom pronašla novi smisao života.

Roach je potaknuo Dion na eksperimentiranje sa živopisnijim printevima i smjelijim konturama i prema njezinom priznanju ti su joj 'svjetliji trenuci' pomogli oporaviti se nakon brojnih tragedija koje su joj se dogodile.

Za malo radosti u tmurnim zimskim danima ne morate trčati u trgovinu. Zavirite u svoj ormar i pronaći ćete sigurno neke komade odjeće zbog koje ćete osjetiti toplinu oko srca.