ISTRAŽIVANJE STYLIGHTA

Modni svijet očaran je estetikom mermaidcore, a znate li što predstavlja?

09.06.2023 u 11:28

Bionic
Reading

Osim na kino blagajnama, nova filmska adaptacija Disneyjeve ‘Male sirene’ uzela je zamah i u svijetu modnih konzmenata, o čemu dovoljno svjedoče friški podaci Stylighta

Prema navodima poznate modne platforme, buzz stvoren oko remakea animiranog klasika doveo je do uspona estetike poznate kao ‘mermaidcore’. Crpeći inspiraciju iz mističnog podvodnog svijeta prikazanog u filmu, mermaidcore obuhvaća eterične elemente kao što su tkanine preljevajućih boja, svjetlucave šljokice, nakit u obliku školjki i lepršave siluete koje podsjećaju na rep sirene.

Od dizajnerskih kolekcija do streetwear odjeće, dizajneri su prihvatili sanjivu kvalitetu estetike mermadicore, uklapajući vodene nijanse poput akvamarin, zelene morske pjene i biserno bijele u svoje dizajne.

Dok ‘Mala sirena’ u kinima nastavlja osvajati publiku svih uzrasta, trend mermaidcorea će procvjetati, prenoseći modne entuzijaste u svijet u kojem se fantazija i moda neprimjetno isprepliću. Na TikToku već postoji 197 milijuna objava na temu ove podvodne estetike, a na Googleu je u posljednjih mjesec dana zabilježen porast pretraživanja za terminom ‘mermaidcore’ u iznosu od 84 posto, a ovo su jedni od najvećih trendova koji jašu na valu hit estetike.

Preljevajuće boje i svjetlucavi detalji

Ovog ljeta vraćaju se preljevne, svjetlucave haljine – kao i šljokice po uzoru na ljuske riba koje ukrašavaju haljine, topove i torbe. S bojama koje se mijenjaju i plešu na sunčevoj svjetlosti, ove haljine hvataju čarobnu privlačnost sirena. Od nježnih pastelnih do živopisnih neon boja, tkanina prelijevajućih boja krase gotovo svaku siluetu haljine ove sezone. Neovisno o prilici, privlače pažnju, a na Stylightu potražnja za njima porasla je za 26 posto.

Oceansko plava i tirkizna poput lagune

Kada je riječ o bojama, ne čudi da trenutno prevladava plava u svim svojim nijansama. Od tirkizne do duboke oceansko plave, spremna je zavladati ljetnom garderobom. Tirkizna, sa svojom živopisnom energijom i vezom s tropskim vodama, unosi vitalnost u svaki outfit. Bezvremenska tamnoplava, s druge strane, predstavlja mir i stabilnost, stvarajući šik, umirujući učinak. Na Stylightu tirkizne haljine bilježe nagli porast interesa i prometa, s povećanjem broja klikova od 18 posto. Što se tamnoplave tiče, vratila se u modu u velikom stilu, s povećanjem broja klikova od preko 400 posto u svim modnim kategorijama na Stylightu (odjeća, dodaci i obuća).

Nakit inspiriran podmorjem

Upečatljive biserne ogrlice i predimenzionirane biserne naušnice savršene su za postizanje izgleda nadahnutog podmorjem. U usporedbi s prošlom godinom, interes za biserne ogrlice se gotovo udvostručio (+95%) na Stylightu, a samo u svibnju ključna riječ ‘nakit od školjki’ pretraživana je preko 1300 puta na Googleu. Statement ogrlice s velikim školjkama, morskim zvijezdama ili morskim konjicima posebno su obožavane u svijetu modnih ovisnica.

Topovi i haljine s halter ovratnikom

Ovaj trend u posljednje vrijeme sve više viđamo, kako na crvenom tepihu, tako i na streetwear stilovima, a njegovoj popularnosti nesumnjivo je doprinijeo porast interesa za estetikom mermaidcore.

Detalj halter ovratnika na topovima i haljinama daje vibru morske sirene na obali, a na Stylightu je zabilježen porast potražnje za halter topićima za 110 posto, dok za haljinama s halterima 33 posto.

Klasične haljine sirena kroja

Ova klasična silueta haljine u modeu se vratila na velika vrata, ponajviše zbog povećane pozornosti oko Disneyjeva novog remakea ‘Male sirene’. Na Stylighu je za haljinama sirena kroja zabilježeno povećanje pretraga za više od 1000 posto. Sve do ove godine ovaj se specifični stil smatrao pomalo zastarjelim, no svjedočili smo njegovom ponovnom oživljavanju u području večernje odjeće – sa zvijezdama poput Phoebe Waller Bridge, Salme Hayek i Ashley Graham koje su ga istaknule na ovogodišnjoj Met Gali i filmskom festivalu u Cannesu.

Korzetne haljine i topovi

Inspirirani eteričnom privlačnošću Disneyeve ‘Male sirene’, korzetni topovi i haljine postale su jedan od vladajućih trendova u duhu mermaidcore estetike. S povećanjem potražnje za haljinama s korzetom od gotovo 50 posto, trendseterice poput modne influencerice Matilde Djerf prihvaćaju ovaj reimaginirani trend korzeta, spajajući eleganciju prošlosti s modernim štihom sirene. Korzetni topovi također su u trendu, a povećanje potražnje na Stylightu od preko 1000 posto. Stilizirani s lepršavim, dugim suknjama od satena ili ležernijim suknjama na katove, podsjećaju na Arielin izgled dok boravi na kopnu.

Film 'Mala sirena' Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia