NAJDUGOVJEČNIJA VLADARICA

'Modna Biblija' na poseban će način obilježiti 70. godišnjicu vladavine kraljice Elizabete II

24.03.2022 u 17:16

Bionic
Reading

Kraljica Elizabeta II ove godine proslavlja svoj platinasti jubilej, odnosno 70 godina otkako je preuzela englesko prijestolje nakon smrti svoga oca Georgea VI

Vremešnoj vladarici koja će ove godine u travnju proslaviti 96. rođendan, na poseban će način počast iskazati i najpoznatiji modni časopis na svijetu kojeg često nazivaju 'modnom Biblijom', Vogue.

Obzirom na skorašnji rođendan, ali i platinasti jubilej, Vogue će na naslovnici svog travanjskog izdanja objaviti kraljičinu fotografiju iz mladosti.

Inače, ovo je ujedno i prvi put da se kraljica Elizabeta II pojavila na naslovnici ovog časopisa.

Riječ je o fotografiji kraljice nastale 1957. godine, pet godina nakon početka njezine vladavine, a na njoj je pozirala s dijamantnom dijademom koja je bila zaprava izrađena za kralja Georgea IV.

  • +2
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Joe Giddens/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako je najavljeno, travanjsko izdanje britanskog Voguea izlazi s dvostrukom naslovnicom. Na jednoj se nalazi kraljica Elizabeta II., dok će se na drugoj naslovnici nalaziti glumica Anya Taylor-Joy, zvijezda hvaljene serije 'Damin gambit' koju modni svijet obožava zbog profinjenog modnog stila.

Inače, britanska javnost se nada da će se sljedeći tjedan kraljica Elizabeta II pojaviti na komemoraciji za pokojnog supruga princa Philipa, rekao je u četvrtak izvor iz palače, nakon što je 95-godišnja kraljica otkazala pojavljivanje u javnosti ranije ovog mjeseca.

Kraljičino zdravlje u središtu je pozornosti otkako je u listopadu prošle godine provela noć u bolnici zbog neutvrđene bolesti, a zatim joj je njezin liječnički tim savjetovao odmor.

U veljači se zarazila covidom-19, no na svu sreću imala je samo blage simptome poput prehlade.

Buckinghamska palača objavila je detalje komemoracije 29. ožujka u Westminsterskoj opatiji u Londonu u znak zahvale za Philipov doprinos javnom životu. Kraljičin suprug, princ Philip, umro je u 99. godini u travnju 2021.

Otkako je bila pozitivna na covid-19, kraljica je preuzela lagane dužnosti, uključujući i kad je u dvorcu Windsor u audijenciju primila kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Inače, Elizabeti uopće nije bilo suđeno da postane monarh po rođenju, već je postala kraljica samo zato što je njezin stric Edward VIII. abdicirao kako bi bio s razvedenom Amerikankom Wallis Simpson.

Elizabeta je 2015. godine prestigla Viktoriju po najduljoj vladavini Britanijom u liniji čije podrijetlo seže u doba normanskog kralja Vilima I. i njegova osvajanja Engleske 1066.