POZITIVNA STRANA NEGATIVNE POJAVE

Migrene štite žene od raka dojke

09.07.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Iako su migrene vrlo neugodna pojava, ipak imaju i jednu pozitivnu stranu. Naime, znanstvenici su otkrili da žene koje pate od migrene imaju 26 posto manje šanse oboljeti od karcinoma dojke

Veliko istraživanje u kojemu je sudjelovalo 4500 žena otkrilo je da postoji poveznica između migrena i raka dojke. Uočeno je da takve žene imaju manji rizik za zloćudnu bolest čak i kada konzumiraju alkohol ili uzimaju hormone, što se smatra okidačima za rak dojke.

Ipak, znanstvenici kažu da se ne može točno objasniti zašto žene koje imaju migrene rijeđe obolijevaju od raka dojke. Smatraju da je možda riječ o različitostima u ženskim hormonima.

Otkriveno je da su migrene na neki način bile zaštita ženama koje su prošle menopauzu, ali i onima koje još nisu. 'Zanimljivo je da je jednak učinak migrene uočen kod obje skupine žena. U pogledu raka dojke to je važno otkriće jer postoje određene razlike između mlađih i starijih žena, ali čini se da migrena briše te razlike', istaknuo je dr. Christopher Li koji je vodio istraživanje.