U SMITHSONIANU

Michelle i Barack Obama oduševljeni svojim portretima u Washingtonu

12.02.2018 u 18:57

Bionic
Reading

Nacionalna galerija portreta Smithsonian u Washingtonu 12. veljače svečano je otkrila portrete bivšeg predsjednika Baracka Obame i bivše prve dame SAD-a Michelle Obama

Barack i Michelle Obama bili su na ceremoniji svečanog otkrivanja portreta za koje su sami odabrali umjetnike. Portret bivšeg američkog predsjednika, kojega je 2017. naslijedio Donald Trump, izabrao je slikara Kehindu Wileyja, a bivša prva dama Michelle slikaricu Amy Sherald.

  • +3
Michelle i Barack Obama dobili službene portrete Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Razmišljam o mladim Afroamerikankama koje će ubuduće dolaziti u ovu veliku američku instituciju i na zidu moći vidjeti nekoga tko im nalikuje. Znam kakav će to velik utjecaj imati na njih jer sam i sama bila takva mlada djevojka', rekla je Michelle Obama na otkrivanju svoga portreta. 

Njen suprug, Barack Obama, koji je bio 44. predsjednik SAD-a, našalio se da je pokušao natjerati umjetnika da mu naslika manje uši i manje sijedih u kosi. Kehinde Wiley, koji je slikarsko obrazovanje stekao na Yaleu, prvi je afroamerički umjetnik koji potpisuje službeni predsjednički portret. 

  • +3
Michelle i Barack Obama s Donaldom i Melanijom Trump Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Izvanredne su briga, preciznost i vizija u tome kako Kehinde prepoznaje ljepotu i dostojanstvo ljudi koji su tako često nevidljivi u našim životima i kako ih postavlja na velika platna, prisiljavajući nas da ih gledamo i napokon vidimo', rekao je Barack Obama za Wileyja koji je najpoznatiji po velikim živopisnim portretima američkih crnaca. I njegov je jednako tako živopisan, a postavlja ga u središte cvjetne pozadine.

'Iznenadilo me kako ovaj portret izaziva naše uobičajene ideje moći i privilegije', zaključio je Obama. 

Michelle se za svoj portret obratila umjetnici iz Baltimorea, Amy Sherald, poznatoj po jedinstvenom stilu i temama socijalne pravde. Rad joj je više usmjeren na oblik i boju, a manje na realističnu kompoziciju, tako da je slika bivše prve dame referenca na njezin prepoznatljivi dobar stil. 

U svakom slučaju, oboje su umjetnika, kako su se složili kritičari, veliki odmak od dosadašnjih predsjedničkih portreta među kojima su i oni Georgea Washingtona i Thomasa Jeffersona, koji su bili robovlasnici.