RECEPT ZA SLADOKUSCE

Mate Janković otkriva sve što trebate znati o lososu

21.12.2012 u 14:09

Bionic
Reading

Losos je jedna od najpopularnijih riba na svijetu, a u posljednjih nekoliko godina bez većih problema može se naći i u našim dućanima i tržnicama. Inače, veliki sam ljubitelj lososa i volim ga dimljenog, mariniranog, motanog u sushi, konfitiranog, pečenog i poširanog

Da skratim priču, volim ga na bilo koji način. Losos spada u skupinu tzv. uljnih riba i bogat je proteinima, omega 3 kiselinama i vitaminom D. Vrlo bitni podaci, ako se na njih ložite. Ja hranu jedem zato što mi je nešto ukusno, a vrlo rijetko, ili gotovo nikako, zbog nutritivnih vrijednosti, što se vidi iz priloženog.

Najčešća boja lososa je narančasta, iako ima primjeraka s crvenom ili čak bijelom bojom mesa. Boja je posljedica karotenoida koje losos u sebe unosi jedući račiće i male školjke. Velika većina atlantskog lososa je iz uzgoja (oko 99 posto), dok je pacifički uglavnom divlji (80 posto). Losos se uglavnom poistovjećuje sa Skandinavijom, iako se može naći i u ostalim sjevernim zemljama. Vrlo je popularan škotski losos koji se najčešće poslužuje dimljen.

U Hrvatskoj tu predivnu namirnicu najčešće možete sresti u špageterijama gdje ga serviraju s tjesteninom, u pravilu utopljenom u po' litre vrhnja za kuhanje, stvorenom da vas 'zabetonira' na duži period. Tek ako imate sreće, dobit ćete ga u nježnom roza umaku na bazi rajčice s malo kopra ili sjeckanih kapara.

Osobno, najdraži način pripreme lososa mi je gravlax. Gravlax je losos koji je mariniran u šećeru, soli i kopru. Najčešće je poslužen tanko rezan kao predjelo s umakom od kopra i senfa, ali se vrlo često poslužuje i s kuhanim krumpirom. Uz losos dobro idu i menta, hren, luk, vlasac i kuhana jaja kao klasični prilozi. Budući da je losos sinonim za nešto posh, često ga se može vidjeti uz dobru porciju kavijara i uz nezaobilaznu čašu šampanjca. Veliki broj sommeliera će reći da uz tu kombinaciju bolje ide - votka

Savjet više

Kada pečete steak od lososa, potrudite se da je medium ili medium rare. Kod jače pečenih komada meso se počinje listati i postaje suho i manje sočno.

Inače, nisam ljubitelj posluživanja lososa u restoranima gdje radim. Ne zato što ne mogu dobiti vrhunsku kvalitetu, već zato što sam mišljenja da u Hrvatskoj trebamo kuhati i prodavati namirnice koje su karakteristične za naše podneblje. Mislim da takav pristup dugoročno nosi rezultate i u prvi plan stavlja nešto što je karakteristično za nas.

Kod kuće? Uvijek.

Kućni steak od lososa sa salatom od krumpira i umakom od meda, senfa, kopra i crvene naranče

Sastojci za dvije osobe:

Za steak od lososa:

300 g lososa
Žličica gorušice u prahu (može se naći na tržnici)
Majčina dušica
Sol
Bijeli papar
Maslinovo ulje
Čili

Steak od lososa sa salatom od krumpira i umakom od meda, senfa, kopra i crvene naranče

Zamiješati sve začine s malo maslinovog ulja te ih utrljati u losos. Losos peći na umjerenoj temperaturi da dobije koricu i da bude pečen medium

Za krumpir salatu:
250 g krumpira
1 mladi luk
2 žlice senfa
Sol
Papar
Barrique jabučni ocat
Maslinovo ulje

Krumpir skuhamo u slanoj vodi i ogulimo ga. U zdjelu stavimo senf, sol, papar, jabučni ocat i ulje te dobro izmiješamo u vinaigrette. Dodamo topli krumpir i sitno sjeckani luk i dobro izmiješamo. Ukoliko imate vlasca ili medvjeđe trave, također se može malo nasjeckati u salatu.

Umak od meda, senfa, crvene naranče i kopra
1 žlica meda
1 crvena naranča
2 žlice senfa
Šaka svježeg kopra
Sol
Papar

U zdjelicu staviti med, senf i cijeđenu crvenu naranču. Dodati sol, papar i dobro izmiješati, sitno iskosati kopar te ga dodati u umak.

Na tanjur staviti salatu od krumpira, na nju staviti pečeni losos te uz to poslužiti umak od naranče. I što drugo reći - dobar tek!