TAMNA STRANA MODE

Manekenke jedu papirnate maramice da bi bile vitke

03.04.2013 u 10:19

Bionic
Reading

Bivša dugogodišnja urednica australskog izdanja časopisa Vogue otkriva šokantne tajne modne industrije i objašnjava što se zapravo krije iza vitkih linija supermodela

Kirstie Clements, višegodišnja urednica australskog Voguea koja je dobila otkaz prošlog svibnja, otkriva mračne tajne modne industrije u svojoj knjizi The Vogue Factor. Piše kako su neke manekenke jele papirnate maramice kako bi se osjećale sito, izgladnjivale se po cijeli dan, odlazile puno puta u bolnicu na infuziju, a neke su bile toliko slabe od gladi da su jedva držale oči otvorene.

U knjizi objašnjava da u svijetu mode postoji više značenja riječi mršavo te da je fraza 'pariški mršava' termin koji opisuje manekenku koja je za dva konfekcijska broja manje izgladnjela svoje inače krhko tijelo, a sve kako bi je angažirali za veliku reviju na pariškom tjednu mode.

U svojoj kontroverznoj knjizi Clements piše kako je jednom provela tri dana na snimanju s manekenkom koja cijelo to vrijeme nije pojela nijedan obrok, da bi posljednjeg dana jedva mogla stajati ili držati oči otvorene.

Clements je provela 25 godina u australskom Vogueu, od čega je 13 godina bila urednica. Njezina knjiga nosi podnaslov 'od recepcije do urednice'. Njezin je odlazak bio iznenadan: bila je pozvana na sastanak na kojem su joj rekli da je otpuštena, morala je brzo očistiti svoj ured i otići bez mogućnosti da se oprosti od svojih suradnika. Zamijenila ju je Edwina McCann, bivša urednica Harper's Bazaara.

Clements opisuje svoju smjenu kao 'promjenu režima' koja je sastavni dio rada u Vogueu. Neki kritičari vjeruju da je njezina knjiga osveta časopisu u vlasništvu Ruperta Murdocha, piše Mail Online.