POSLOM PROTIV DEPRESIJE

Mame koje rade sretnije su i zdravije

13.12.2011 u 08:58

Bionic
Reading

Majke koje imaju posao zdravije su i sretnije od onih koje nisu zaposlene, barem u periodu kada su njihova djeca mala, tvrdi nova studija

Zaposlene majke pokazale su manju razinu depresije i tvrdile da se zdravstveno osjećaju bolje nego mame koje su ostale kod kuće s malom djecom, iako se taj koristan utjecaj rada ne odnosi na djecu školskog uzrasta, piše stranica

msnbc.com.

Majke koje ostanu kod kuće socijalno su izoliranije od zaposlenih mama, što vjerojatno povećava njihove šanse da budu depresivne, tvrde znanstvenici. Mame koje su kod kuće izložene su većem stupnju stresa jer su sa svojom djecom cijeli dan. Taj se stres u nekom omjeru smanjuje kad im djeca krenu u školu, tvrdi se u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Family Psychology, u kojoj su, od 1991. godine, intervjuirane 1.364 američke majke. Znanstvenici su razgovarali sa ženama kroz sve faze djetinjstva njihove djece, u predškolskom i školskom uzrastu, a majke su izvijestile jesu li u tom periodu doživjele simptome depresije te su morale ocijeniti svoje zdravlje ocjenama 'loše', 'prihvatljivo', 'dobro' ili 'izvrsno'. Odgovarale su također na pitanja o sukobima između posla i obiteljskog života te kako su uključene u školovanje djeteta.

Studija navodi da su, u usporedbi s majkama koje su ostale kod kuće, zaposlene mame pokazale manje simptoma depresije te su češće svoje zdravstveno stanje ocjenjivale 'odličnim'.

Majke koje su radile sa skraćenim radnim vremenom izvijestile su da jednako sudjeluju u školovanju djeteta kao i majke koje su ostale kod kuće, a bile su više uključene od mama koje su radile puno radno vrijeme. Emocionalna intimnost parova nije, čini se, bila pod utjecajem radnog statusa majke: stupanj emocionalnog razumijevanja između partnera bio je sličan kod zaposlenih i nezaposlenih majki.