I KLINCI MOGU POMOĆI

Malim promjenama popravi budžet

11.02.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Nestašica plina koja nas je uplašila i zbog koje je u mnogim domovima bilo čak i prohladno, podsjetila nas je da bismo se češće trebali pridržavati pravila štednje. To ne znači da se svega treba odreći, već da malim promjenama možeš puno uštedjeti

Uz samo nekoliko savjeta vrlo brzo će se osjetiti poboljšanje i na kućnom budžetu. Svaki dan peremo ruke i zube po nekoliko puta. Zamisli koliko vode isteče iz slavine dok ti sapunaš ruke ili četkaš zube. Ako svaki put zatvoriš vodu između ovih radnji, uštedjet ćeš jako puno, a tebi neće ništa nedostajati, niti će ti biti uskraćene higijenske navike.

Isto tako, dobro je zatvoriti vodu za vrijeme tuširanja, a svakako je bolje tuširati se nego puniti kadu vodom. Za jedno kupanje potroši se vode za otprilike četiri tuširanja.

Dok četkaš zube zatvori vodu

Štednja toplinske energije također ne zahtjeva nikakvu žrtvu. Umjesto da cijeli dan imaš otvoren prozor, zdravije je nekoliko puta dnevno prozračiti prostoriju, a ne grijati ulicu danju i noću. Ako tijekom noći spustiš rolete ili zatvoriš kapke, možeš uštedjeti čak do 10 posto energije koja bi inače otišla van kroz pritvoreni prozor.

U većini je domova najčešće prevruće i zaboravlja se da je najbolja temperatura za organizam oko 20 stupnjeva Celzijevih, a u spavaćim sobama za tri stupnja niža. Roditelji će ti sigurno biti zahvalni ako ih na ovo upozoriš jer se tako račun za grijanje može smanjiti čak 15 posto.

Dovoljno je da ti ove sitnice prijeđu u naviku i začas ćeš štedjeti i paziti na okoliš istovremeno. Ako još k tome dodaš reciklažu i sortiranje otpada, te štedljive umjesto običnih žarulja, možeš biti jako ponosan na sebe jer savjesno brineš za okoliš.