PROMIJENITE NAVIKE

Malim koracima do zdravog srca

25.11.2008 u 18:17

Bionic
Reading

Bolesti srca i krvnih žila među vodećim su uzrocima smrtnosti, a pretilost, povišeni kolesterol, pušenje, nedostatak tjelesne aktivnosti, povišeni tlak i stres najčešći su rizični faktori za bolesti srca. Promjenom životnih navika na njih možemo utjecati i

Sasvim je pogrešno tješiti se uobičajenim razmišljanjem da svi živimo pod stresom, loše se hranimo i s godinama se debljamo, a ipak ne umiremo svi od infarkta. Statistički podaci nedvojbeno govore da su znatno manje ugroženi vitki i sretni, oni koji vježbaju, zdravo se hrane i uživaju u životu. Stoga će mali koraci koje učinimo za zdravlje srca ujedno biti i koraci prema sreći i većoj kvaliteti življenja.

Promijenite prehrambene navike
: za zdravo srce važno je jesti redovito i ritam unosa kalorija prilagoditi ritmu potrošnje. Povećajte unos voća i povrća, ne ograničavajući se s nekoliko vrsta voća i povrća na koje ste navikli. Rasporedite dnevnu količinu hrane na najmanje pet manjih obroka. 'Zločeste' masnoće zamijenite maslinovim uljem i ostalim masnoćama biljnog porijekla (orašasti plodovi, sjemenke).

Jedite što više integralnih žitarica i mahunarki, kao i raznovrsne bjelančevine – smanjite svinjetinu i govedinu, a jedite više ribe, morskih plodova, peradi bez kožice i kunića. Ne izbacujte mliječne proizvode, nego jedite one s manje masnoća. Povećajte unos vlakana (odličan izvor su mekinje, zobena kaša, voće i povrće), a što manje koristite sol.Provjerite pijete li dovoljno vode: odraslom čovjeku pri umjerenim aktivnostima potrebno je oko osam čaša vode dnevno, a u periodu jačeg znojenja i više. Ne zaboravite da kava, iako je tekuća, zapravo dehidrira.


Prestanite pušiti i smanjite unos alkohola: trenutno je klima u društvu savršena za prestanak pušenja, pa ako mislite da trebate podršku, iskoristite raznovrsne pomoćne preparate i besplatne tečajeve. Alkohol je prihvatljiv samo ako ne pijete redovito, te ako količina ne prelazi dva mala pića.Uživajte u životu i što češće činite sve što vas uveseljava i ispunjava srećom, zadovoljstvom, ponosom i ostalim, tzv. pozitivnim emocijama: istraživanja su pokazala da su najzdraviji ljudi koji su zadovoljni životom. Ljubav i redoviti seksualni odnosi ovdje su vrlo važni.

Ozbiljno poradite na smanjenju stresa! Stres je zdrava, normalna reakcija na opasnost, pa ga je nemoguće eliminirati. Stoga je samo prekomjerni stres štetan. Često se bezrazložno mirimo s njime, misleći da ne možemo ništa učiniti. No, puno se može popraviti promjenom stavova i prioriteta, procjenom što je u životu zaista važno, kao i usvajanjem tehnika opuštanja.

Trenutno barem 60 posto svjetskoga pučanstva ne poštuje ni minimum preporuka za očuvanje zdravlja srca, a to su - tridesetominutna, svakodnevna umjerena tjelesnu aktivnost, a za djecu barem 60 minuta tjelovježbe.Redovito vježbajte ili se više krećite: što više se krećete, veći su blagotvorni učinci, koji se očituju kroz fizičko i psihičko zdravlje, emocionalno zadovoljstvo, povećanje kvalitete sna. S manje od pola sata žustrog hoda ne bi smio proći ni jedan dan.Za zdravo srce nužne su i aerobne aktivnosti (one koje ubrzavaju puls i disanje te od kojih se znojite). Takve treninge trebalo bi prakticirati najmanje dva do tri puta tjedno po 20-ak minuta. Nakon tjelesne aktivnosti osjećat ćete se snažnije i poletnije, imat ćete više energije.