Il Piccolo Principe, restoran u Viareggiu pod vodstvom hvaljenog chefa Giuseppea Mancina, ponovno je dobio najviše priznanje Tre Forchette (tri vilice) 2026 od vodiča Gambero Rosso Ristoranti d’Italia (vodič koji izdaje najvažniji talijanski gastro magazin Gambero rosso).
To priznanje dodatno učvršćuje status Il Piccolo Principea kao jedne od vodećih talijanskih destinacija za fine dining. U Italiji postoji 55 restorana koji su dobili Tre Forchette, najvišu ocjenu u smislu izvrsnosti za prepoznatljivu kuhinju. Više od 100 neovisnih stručnjaka pregledalo je ukupno 2600 objekata diljem Italije, a Tre Forchette odražava ne samo izvanrednu kuhinju već i dosljednost vizije, kvalitete i inovacije.
Otkad je chef Mancino preuzeo vodstvo restorana Il Piccolo Principe 2005, restoran je prošao izvanrednu evoluciju. Pod njegovim vodstvom, Il Piccolo Principe osvojio je 2008. svoju prvu Michelinovu zvjezdicu, prvu dodijeljenu hotelskom restoranu u regiji Versilia. Godine 2014. restoran je osvojio drugu Michelinovu zvjezdicu, potvrđujući svoju putanju izvrsnosti.
Rođen u Sarnu (Salerno) 1981, Giuseppe Mancino postao je jedan od najcjenjenijih talijanskih kulinarskih figura, međunarodno poznat po svojoj profinjenoj interpretaciji talijanske kuhinje. Mancinovu karijeru oblikovala su formativna iskustva uz neka od najutjecajnijih imena u gastronomiji, poput Alaina Ducassea i Gualtiera Marchesija. Veza s hotelom Principe di Piemonte započela je prije 21 godinu. Od tog trenutka, chef se zaljubio u Viareggio i odlučio nikada ne otići.
Kuhinja chefa Mancina vješto balansira mediteranske korijene s profinjenom tehnikom, prepoznatljivim stilom koji je stvorio kroz svoje rane suradnje i predanu predanost nabavi, održivosti i kulinarskoj znatiželji.
'Duboko smo počašćeni ovom potvrdom ocjene. To je počast predanosti naše ekipe, strasti kuće i povjerenju naših gostiju. Ponovno primanje nagrade Tre Forchette podsjeća nas da je izvrsnost putovanje, a ne odredište', rekao je chef Mancino.
S pogledom na Tirensku obalu iz Grand Hotela Principe di Piemonte u Viareggiu, ono što izdvaja Il Piccolo Principe je njegov kulinarski identitet - dijalog između mora i bogatstva unutrašnjosti Toskane.
Il Piccolo Principe predstavlja mjerilo za talijansku kreativnu kuhinju. Njegov jedinstveni ambijent, gdje se bezvremenski luksuz hotela stapa s prirodnim ljepotama toskanske obale, idealna je kulisa za gastronomski doživljaj koji teži biti sofisticiran koliko i duboko evokativan.
Kroz svoju kuhinju, chef Giuseppe Mancino stvara senzornu kartu Toskane - od surovih brda i plodnih dolina unutrašnjosti do obala Tirenskog mora okupanih solju. Njegovi meniji odražavaju tu dvojakost - elegantan dijalog između kontinentalnih i obalnih tradicija, interpretiran suvremenim senzibilitetom i obogaćen utjecajima njegovih putovanja po Aziji, posebno Kini. Ta evolucija dovela je do stila koji je istovremeno autentičan, moderan i izrazito osoban. S 13 ljudi u kuhinji i 12 profesionalaca u blagovaonici, restoran kombinira preciznost, kreativnost i besprijekornu uslugu.
Svako Mancinovo jelo prati put kroz regiju. Neke od njegovih kultnih kreacija su Tjestenina na bijelo (na prvi pogled jednostavno jelo, ali nakon što se kuša, oslobađa neočekivane arome i okuse, pojačane vodom od rajčice) i Morski odrezak (kombinacija ribe iz Viareggia i koštane srži goveda pasmine chianina, dio toskanske tradicije). Zatvorenih očiju, moglo bi se pomisliti da je to komad mesa s masnoćom, iako je u stvarnosti mješavina mesa i ribe.
U Il Piccolo Principeu, u Viareggiu, na toskanskoj obali Mancino je pronašao savršeno mjesto za razvoj svog životnog djela. Tamo udahnjuje život konceptu koji ujedinjuje teritorij, pamćenje i tehniku sa suvremenim i profinjenim pristupom. Ukoliko ste ljubitelj talijanske kuhinje i mislite da ste posjetili sve zanimljive restorane tog tipa susjedne nam zemlje, Il Piccolo Principe s lakoćom će vas uvjeriti da niste u pravu.