GASTRO NOVITET U PALMI

Majstor ribljeg grilla širi carstvo na Mallorcu

17.09.2023 u 18:05

Bionic
Reading

Aitor Arregi, chef Elkana, obiteljskog restorana u Getariji nedaleko od baskijskoga San Sebastiána, koncem kolovoza razveselio je poklonike tog neslužbeno najboljeg mjesta za riblji grill na svijetu viješću o otvaranju novog restorana s Elkanovom ekipom

Vlasnik Elkana, s kojim smo nedavno objavili ekskluzivni intervju, sada u Palma de Mallorcu donosi koncept kulinarskog krajolika koji već godinama razvija u Getariji, a koji će neizbježan fokus staviti na roštilj, izravan odnos s lokalnim ribarima, proizvođačima i obrtnicima te opsežno poznavanje lokalne faune i morskog terroira.

Potpuno novi restoran nalazi se u sklopu hotela Iberostar Selection Playa de Palma, a koji se ističe svojim idealnim položajem, kvalitetom, dizajnom i gastronomskom ponudom, vrijednostima razvijenim pionirskom predanošću te hotelske grupacije temeljene na modelu odgovornog turizma.

Hotel ima sve potrebne sadržaje za uživanje u avangardnom i maksimalnom doživljaju okrenutom Mediteranu, s kojim dočekuje i ovaj novi gastronomski pothvat specijaliziran za pripravu ribe i morskih plodova iz Sredozemnog mora na roštilju, želeći obnoviti bezvremenske recepte i poboljšati spoj željeza i žara s vrhunskim ulovom koji redovito pristiže na ribarnice Baleara. Tu spadaju zubatac, kovač, lampuga, hobotnica, sipa, kokot, murina, rakovica, grdobina, lignje, kozice (bijele, crvene, panchuda), rakovi kratkorepci i, naravno, jastog.

Međutim izvan tipične aktivnosti restorana, čiji je cilj vrhunski rezultat kako u kuhinji, tako i u blagovaonici, odnosno poboljšanje kulinarske ponude Mallorce, u skladu s kriterijima svježine, terroira i sezonalnosti, domaćini su se odlučili i za dubinsko poznavanje okoliša. To zahtijeva proučavanje bioloških ciklusa svake vrste, kao i temperature mora, zbog njezinog utjecaja na temeljnu prehranu vrsta.

  • +20
Guethary Izvor: Guethary / Autor: Promo

Izazov također zahtijeva uzimanje u obzir prehrambenih preferencija različitih vrsta, prvenstveno zbog njihova izravnog utjecaja na više ili manje vlaknasto meso, osjećaj masnoće i kolagena, kao i teksture i okusa koji čine organoleptičku paletu što je pružaju različiti morski terroiri.

Dolazak na Mallorcu također je zahtijevao razumijevanje i prepoznavanje svega vezanog uz otočnu proizvodnju voća i povrća. I dok je ovaj izazovan rad - istraživanje, prilagodba i uključivanje u kulinarsku filozofiju - posao koji se razvija, jelovnik restorana od početka se oslonio na najkarakterističnije, dobro poznate specijalitete Elkana smještenog u Biskajskom zaljevu, kao nadopunu lokalnoj ponudi. Gosti će u njima moći uživati na samoj Playa de Palmi, mjestu gdje se nalazi hotel, udaljen jedva dva kilometra od zračne luke Son Sant Joan i četiri od centra grada.

Podsjetimo da je Elkano osnovan još davne 1964., kada je Arregi otvorio mali bar s roštiljem u Getariji. Restoran je ubrzo postao poznat po revolucionarnim jelima, poput priprave cijelog romba i posluživanja prve podobrazine merluze.