BRIGA ZA LJUBIMCE

Mačke i snijeg - što trebate znati?

10.01.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Snijeg je super ako ste djeca ili ste na skijanju, no pretpostavljamo kako svima ostalima, uključujući i životinje, nije najdraže izlagati se hladnoći

Ni mačke ni psi se ne znoje, već svoju tjelesnu temperaturu spuštaju isparavanjem vode kroz usta (dahtanjem, što je češće vidljivo kod pasa, no i mačke to rade pri velikim vrućinama), te preko šapa. Ta mjesta su posebno prilagođena za promjenu tjelesne temperature i rashlađivanje organizma, no za vrijeme zime stvari su posve drugačije. Krvne žile na šapama se ‘stisnu’ (vazokonstrikcija) i na taj način sprječavaju bijeg topline, piše Mačkarica

Životinje koje većinu ili sve vrijeme provode na otvorenom lakše se nose sa snijegom, jer su naviknute na vremenske promjene, pa sustav očuvanja tjelesne temperature kod njih dobro funkcionira, za razliku od životinja koje su naviknute na kućne uvjete i uvijek sličnu temperaturu okoliša.

Također, mačke koje žive vani imaju i drugačije krzno preko zime - masnije i ‘vodootpornije’ - pa samim time lakše čuvaju svoju tjelesnu temperaturu.


Kućna mačka doživjet će popriličan šok kad izađe u zimske uvjete iz topline svog doma. Osim što im stiskanje krvnih žila u šapama ne radi podjednako dobro kao kod uličnih mačaka, kućnim mačkama se i krzno brže hladi.

Nagle promjene temperature kod mačaka mogu dovesti do bolesti, baš kao i kod ljudi.

Ako imate mačku koja ima slobodu izlaska iz kuće, bilo bi mudro polako je prilagoditi na vanjske uvjete tako da je prvo izvedete u hodnik ispred stana i tek nakon par minuta pustite van kako bi lakše prebrodila temperaturnu razliku.

Više o svemu pročitajte na Mačkarici