RETRO TRENDOVI

Lude sedamdesete na modnu scenu vraćaju se na velika vrata, a evo što će sve biti 'in'

07.03.2023 u 19:34

Bionic
Reading

Kada pomislite na boho haljine, lepršave hlače, svjetlucave outfite i čizme s platformom, prva je asocijacija, naravno - lude sedamdesete

Već viđeni trendovi vraćaju se ciklički i to je način na koji funkcionira moda, a ove je sezone nakon stilova koji su dominirali u 90-ima i početkom 2000-ih došao red i na osebujne sedamdesete.

Modni znalci jednoglasni su u prognozama da će ove sezone sve prštati od boja, hrabrih uzoraka, neobičnih krojeva i, ukratko, stilske dramatičnosti koja je oduvijek karakterizirala to razdoblje.

  • +33
Hit serija kao modna inspiracija: 'Daisy Jones & Šestorka' Izvor: Promo fotografije / Autor: Lacey Terrell/Prime Video

Ovo modno razdoblje izaziva podijeljene reakcije pa ili ga obožavate ili ne možete smisliti.

Prije svega, modni zaokret nastao je kao rezultat reakcije društva na burne promjene u 70-ima, rat u Vijetnamu, bujanje feminizma, naftnu krizu...

Mlade generacije više nisu željele da ih se tretira na pokroviteljski način i pod svaku cijenu nastojale su se riješiti kako ograničenja države, društva, tako i roditelja... Dakako, to se odrazilo i na modu jer su sedamdesete obilježili različiti stilovi od hippie pokreta, preko ere diska, do buntovnog i šokantnog punka.

Pobuna protiv kapitalizma, nasilja i društvenog paternalizma započela je 1960-ih, a vrhunac je bez sumnje dosegla festivalom Woodstock 1969. godine. 'Ljubav, mir i sreća' postao je moto hippie pokreta koji je trajao do sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Djeca cvijeća su se u skladu s filozofijom flower power odijevala u lepršave maksi haljine, upečatljive hlače trapezice, puno komada od brušene kože, heklanu odjeću...

Modne kombinacije nadahnute stilom 70-ih možemo vidjeti i u novoj seriji 'Daisy Jones & Šestorka', živopisnoj drami o svijetu rock'n'rolla, prema hvaljenom romanu Taylor Jenkins Reid, sa sjajnom Riley Keough, unukom Elvisa Presleyja, u jednoj od glavnih uloga.

Za kostime junaka nove serije Amazon Primea, koja opisuje spektakularni uspon i propast izmišljene rock grupe iz 1970-ih, zaslužna je kostimografkinja Denise Wingate.

'Od početka smo znali da je jako važno da odjeća koju nose likovi u seriji izgleda realistično. Odrasla sam u LA-u, šuljala sam se u klubove, išla na turneje s bendom kao stilistica... Jako sam dobro poznavala to razdoblje', kaže Wingate, dodajući da je velik utjecaj na priču imao legendarni bend Fleetwood Mac.

Pa ako ste i vi pomalo dijete cvijeća u duši, oduševit će vas povratak retro stila 70-ih.