BEZBRIŽAN ODMOR

Ljetovanje s malim djetetom

24.07.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Kad su klinci mali, ljetovanja izazivaju podijeljene osjećaje – umorni ste i željeli biste nekoliko dana samo za sebe, ne biste li se naspavali i zabavili, a opet, djeca više nikad neće biti tako mala i slatka, pa vas neizmjerno veseli što se konačno čitava obitelj može ujutro maziti bez žurbe i stresa

Odmoriti se i obitelji pružiti što želi lako je ostvarivo u paru. Ako ste samohrani roditelj, povedite na ljetovanje osobu koja vas ne opterećuje i kojoj ćete s povjerenjem prepustiti brigu o djeci. Pokušajte izbjeći ljetovanje s bakama i djedovima, posebno ako tijekom godine provodite puno vremena s njima (ako već žele uskočiti, uvalite im klince na 2-3 dana i zbrišite na solo odmor).

Dok su u u vodi ili njezinoj blizini ne ispuštajte iz ih vida
Ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje u kojoj dobi se s djecom može na odmor, jer to ovisi o udaljenosti i uvjetima koje imate na odmoru. Dojenče na majčinom mlijeku jednostavno je nahraniti bilo gdje i bilo kada, ali malo dijete traži uvjete za presvlačenje, kupanje, često plače i to može uznemiriti susjede, a da ne govorimo o kolicima, krevetiću, nosiljci, pelenama… nije to lako vući po svijetu. Vrući i pretrpani autobusi i vlakovi također nisu za najmanju djecu zbog mogućnosti dehidracije i zaraze.

Ukratko, dok malo ne narastu, zaboravite egzotična mjesta: nisu dobra za djecu, a vi uz njih nećete imati vremena za pustolovine. Odlazak na Jadran sasvim je OK u toj fazi, pogotovo što je dostupan automobilom (u koji stane sve što djetetu treba). Općenito, putovanja bez puno ograničenja imaju smisla s djecom negdje od školske dobi, jer su ona tada dovoljno otporna, razumna i znatiželjna da će u putovanju uživati svi članovi obitelji.

Pripreme za putovanje ovise o trajanju, udaljenosti, načinu putovanja i uvjetima koji vas na ljetovanju čekaju. Pobrinite se da odjeća i obuća bude udobna i ugodna i ne pretjerujte s količinom. Osigurajte potrebnu zalihu lijekova ako ih netko iz obitelji redovito uzima. Opskrbite se malom putnom ljekarnom s najtipičnijim lijekovima (protiv temperature, bolesti putovanja, za rehidraciju, manje rane i opekline…), uz obvezna sredstva za zaštitu od sunca i kukaca.

Tijekom putovanja kinci vole iz dosade grickati i piti preko mjere
(nakon čega slijede mučnina i povraćanje), pa uzmite uzde u svoje ruke. Putujete li klimatiziranim automobilom na relativno malu udaljenost, glavne brige bit će vam sigurnost djece u autu i zabava tijekom putovanja. Klinci uvijek trebaju biti vezani u autu, a oni manji i u posebnim sjedalicama. Od malih nogu klinci trebaju znati da pojas ne smiju otkopčati dok traje vožnja. Najbolje je da su stražnja vrata zaključana, tako da ih djeca ni nehotice ne mogu otključati. Zabava je, naravno, dužnost suvozača, a najbolje su za to igre pogađanja i priče povezane s putovanjem. Djeca traže i češća zaustavljanja tijekom puta.

Izbjegavajte boravak na suncu od 11 do 16 sati

Putujete li po Hrvatskoj, prehrambene navike vjerojatno nećete puno mijenjati, no u dalekim zemljama treba biti nešto oprezniji: nemojte jesti sa štandova na ulici i izbjegavajte nove, nepoznate namirnice jer ne znate kako djeca (pa i neki odrasli) na njih mogu reagirati.

Većina ljudi ljetuje uz vodu. Koliko god klinci uživali u suncu i vodi, budite oprezni: neplivači uvijek moraju imati 'leptiriće' ili slične 'plutalice', a plivače je važno uvijek nadgledati. Baš zbog toga što i najposlušnija djeca traže stalni nadzor, jedini način da se istovremeno odmorite i djeci osigurate sigurnost i zabavu je kad su uz njih barem dvije odrasle osobe koje mogu rasporediti dužnosti. Iako su svima poznati savjeti o zaštiti od sunca i odlasku u zaklon od 11 do 16 sati, premali broj obitelji se toga pridržava, pa još jednom upozoravamo da to ne pripada pravilima koja su tu da bi ih se kršilo.

Ljetovališta su i mjesta s puno gužve i mnoštvom nepoznatih ljudi. I najodgovorniji roditelji, koji nadziru svoju djecu, znaju da uvijek postoji mogućnost da vam nešto skrene pozornost na nekoliko sekundi, što je dovoljno da se djeca izgube. Naučite ih kako da se ponašaju i kome da se jave ako se izgube. Mobiteli za stariju djecu na ljetovanju su neprocjenjivi (privremeno zaboravite što mislite o pretjeranoj raširenosti mobitela među djecom).

Prije odlaska na odmor svakako se dobro raspitajte o tome što se na ljetovanju nudi, koliko je mjesto kamo putujete prilagođeno i zabavno za djecu, te mislite unaprijed: prilagodite lokaciju i trajanje odmora dobi i karakteru djeteta, svojim financijskim mogućnostima i ne pretjerujte s brigom i oprezom.

Koliko god vam u ovakvim člancima morali govoriti o opasnostima i davati savjete kako izbjeći loše scenarije, valja znati da se takvi scenariji zapravo vrlo rijetko događaju. Na ljeto s djecom treba gledati kao na priliku za zajedničku zabavu i opuštanje. Sve što se usput dogodi uglavnom se neće puno razlikovati od ostalih iskustava koja idu u roditeljski rok službe.