RANIA OD JORDANA

Lijepa kraljica arapskog svijeta otvorila dušu u najiskrenijem intervjuu dosad

04.03.2019 u 14:32

Bionic
Reading

Jordanska kraljica Rania koju mnogi smatraju jednom od najelegantnijih dama s kraljevskih dvora, već 20 godina je sa svojim suprugom kraljem Abdullahom II na prijestolju ove arapske države

Ova lijepa vladarica osim po svojem istančanom modnom stilu, poznata je i kao velika zagovornica emancipacije žena u arapskom svijetu, a o svemu tome kao i o nužnosti većeg uključivanja u obrazovni proces, dala je svoje mišljenje u velikom intervjuu u Harper's Bazaaru Arabia.

  • +2
Kraljica Rania Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Budući da se Jordan nalazi u samoj blizini ratnih sukoba te graniči s Irakom, Saudijskom Arabijom, Sirijom, Izraelom i Palestinom, ne čudi kako je i ova zemlja itekako osjetila posljedice rata.

Manje je poznato kako upravo Jordan otkad je počeo sukob u Siriji 2011. primio čak 1.3 milijuna izbjeglica koju su pobjegli od smrti i razaranja.

Kraljica kaže kako u toj teškoj situaciji nikad nije izgubila vjeru u humanost. 'Nismo mogli zatvoriti oči pred patnjom nevinih ljudi', rekla je kraljica dodajući kako je Jordan uključio u nastavu 150 tisuća sirijskih učenika i studenata.

'Smatram kako je najvažnije uspjeti ostati autentičan, živjeti u skladu s uvjerenjima i biti iskren. Osobito danas kad u javnosti dominira mržnja, netolerancija, ljutnja i strah. Ovo se osobito odnosi na ljude koji su na utjecajnim pozicija', poručila je lijepa kraljica.

  • +14
Melania Trump i kraljica Rania Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Rania Al Yassin, rođena je u Kuvajtu u obitelji Palestinaca, Rania je radila u Ammanu u tehnološkom gigantu Apple, kad je upoznala Abdullaha koji je tad bio princ. Sa samo 28 godina postala je kraljicom Jordana kad je njezin suprug zasjeo na prijestolje jordanske kraljevine.

'Uvijek biram odjeću obzirom na moju funkciju. Ne pratim trendove već nosim ono o čemu se dobro osjećam. Najbolje se osjećam u jednostavnoj odjeći, to me najbolje opisuje. Naravno kako će uvijek biti komentara na račun stajlinga, ali radije bih da se priča mojem poslu. Kad ste javna osoba to spada na neki način i u opis posla', kroz smijeh kaže uvijek besprijekorno dotjerana kraljica koja je i za zapadnjake simbol moderne arapske žene.

Kako je i sama završila American College u Kairu svjesna je koliko je važno potaknuti obrazovanje mladih Arapkinja.

'Čak su jedna trećinu start-upova u arapskom svijetu pokrenule žene. To je više nego u Silicijskoj dolini. To govori koliko su Arapkinje odvažne i koliko su usredotočene na svoj cilj, usprkos mnogim barijerama u društvu', otkrila je kraljica Rania koja je redovita i na društvenim mrežama.

Dotaknula se i stereotipa o ženama arapskog svijeta.

'Kada je riječ o ženama s Bliskog istoka, mnogi često govore u njihovo ime, pa ćete zato obično dobiti priče koje su netočne ili obični stereotipi. O Arapkinjama se obično piše u kontekstu potlačenih žrtava ili opasnih ekstremisti. Ovi stereotipi doista ne oslikavaju žene koje žive u arapskom svijetu', rekla je.