VJEČNA inspiracija

Kultna vjenčanica Grace Kelly i dalje je san mnogih mladenki: Spoj holivudskog sjaja i kraljevske elegancije nikad ne izlazi iz mode

17.01.2023 u 09:48

Bionic
Reading

Vjenčanje holivudske dive Grace Kelly i monegaškog princa Rainiera III. prvo je kraljevsko vjenčanje prenošeno putem malih ekrana. Uživo ga je pratilo 30 milijuna ljudi, a svu je pažnju odvukla vjenčanica koja je stekla kultni status

Na dan svoje udaje, 19. travnja 1956. godine, Grace Kelly nije mogla ni sanjati da će njena vjenčanica steći kultni status u svijetu mode.

Holivudska diva, koja je uživala status slave kojem nije bilo premca 50-ih godina prošlog stoljeća, samo tri mjeseca prije nego što će postati monegaška princeza snimila je svoj posljednji film 'Visoko društvo'. Ipak, više nego premijeru filma, svijet je bez daha čekao prikaz njene udaje za princa Rainiera III. od Monaka.

Preko 30 milijuna ljudi diljem Europe s nestrpljenje je iščekivalo ovaj spektakularan događaj jer je to, naime, bio prvi put u povijesti da se jedno kraljevsko vjenčanje prikazuje uživo putem malih ekrana!

Na spektakularnoj svadbi našlo se preko 1800 novinara i 600 gostiju, među kojima su redom bile holivudske zvijezde prve klase, poput Caryja Granta, Glorije Swanson i Ave Gardner. Zbog toga je ogromno iščekivanje nastalo u Americi gdje su, u doba prije interneta i satelita, fanovi danima čekali fizički dolazak snimke koja je bila poslana avionom.

Ipak, usprkos pravoj 'poplavi' zvijezda svjetskog renomea, pred katedralom Saint Nicholas u Monaku, svu je pažnju odnijela Grace Kelly. Točnije, njena vjenčanica. Model koji je odjenula zauvijek je postavio kriterije ljepote i elegancije, koji su mnoge buduće kraljevske nevjeste, navodno i Kate Middleton, pokušale kopirati s manje ili više uspjeha.

  • +4
Grace Kelly Izvor: Profimedia / Autor: Everett Collection / Everett / Profimedia

Vjenčanica koju je nosila bila je djelo Oskarom nagrađene kostimografkinje Helen Rose iz MGM-a, a izrađena je od svile, tila, bisera i briselske čipke stare 125 godina. Haljina je imala čak deset različitih dijelova, od gornjeg podstavljenog steznika koji je imao vlastiti 'podsteznik' do podsuknji koje su se nizale u nabranim slojevima te čipkastog i svilenog pojasa kojima je zaokružen dizajn.

Za razliku od uobičajene tijare, Grace Kelly nosila je veo koji je bio pričvršćen krunom od čipke, bisera te papirnatih cvjetova naranče! Naravno, veo ima cijelu priču iza sebe. Naime, kako bi njeno prepoznatljivo lice bilo što jasnije vidljivo na malim ekranima, oblikovan je u širokom kroju i postavljen nekoliko centimetara od njenog čela. Veo krije i jednu tajnu! Na njega je Grace Kelly zatražila da se ušiju dva mala golupčića, kao jedan intiman detalj koji simbolizira njenu vezu s monegaškim princem.

Na njenu žalost, visoke potpetice nisu bile opcija jer je bila podjednake visine kao princ Rainier pa je njihova visina iznosila tek šest centimetara. Cipele je dizajnirao David Evins koji nije štedio na čipki i biserima kojima ih je ukrasio, a dodatan detalj je bakreni novčić koji je umetnuo u desnu cipelu za sreću.

Detalj koji je posebno plijenio pozornost bila je Biblija koju je, prema tradiciji tog vremena, nosila s buketićem cvijeća. Njen primjerak bio je prekriven čipkom, svilom i biserima te je djelovao kao dio haljine!

'Razlog zašto je vjenčanica Grace Kelly toliko popularna leži i u tome tko ju je nosio i kako je dizajnirana. Radi se o bezvremenskom modelu, koji simbolizira holivudski glamur i kraljevsku tradiciju. Upravo je to čini toliko privlačnom i šest desetljeća nakon što je prvi puta nošena', govori autor Lorenzo Marquez.

'Lice Grace Kelly bilo je poput dragulja optočenog čipkom. Visoki ovratnik, dugi rukavi, čipkasti veo... Jedina koža koja se vidjela bilo je njeno zapanjujuće lijepo lice i ruke. Bilo je to pravo remek djelo', opisuje haljinu dizajnerica Nadoolman Landis.

Malo je modnih komada koji su odoljeli testu vremena, ali i šest desetljeća kasnije, vjenčanica Grace Kelly ostaje primjerak vrijedan divljenja i kopiranja. Micaela Erlanger, dizajnerica vjenčanica poznatih i slavnih, nudi objašnjenje:

'Radi se o ikonskoj, bezvremenskoj i vjerojatno najpopularnijoj vjenčanici u povijesti. I to ne samo jer ju je nosila Grace Kelly koja je u njoj postala monegaška princeza, već i jer je bila najneočekivanijeg izgleda, čiste elegancije i stila koji od tada nije izašao iz mode.'