NAJ FAST FOOD

Kul činjenice o slasnoj pizzi

28.10.2009 u 10:15

Bionic
Reading

Jeste li znali da je listopad proglašen mjesecom pizza u SAD-u, što je tradicija još od 1987. godine? Ili da čak postoji međunarodni dan pizze? Iako mi nemamo ništa slično, ne znači da i kod nas pizze nisu jednako popularne

U SAD-u gdje su pizze zasigurno među najomiljenijim jelima, ima čak oko 69.000 pizzerija.

Pizza je najpopularnija hrana među djecom od tri do jedanaest godina starosti.

62 posto ljudi više voli pizze s mesom, a tek 38 posto one s povrćem. Cure dva puta češće naručuju vegetarijanske nadjeve za pizzu nego dečki

U Hrvatskoj je najpopularniji nadjev za pizzu šunka, sir i gljive. Usporedbe radi – u Brazilu je to grašak

Najekstravagantnija i najskuplja pizza na svijetu pravi se u pizzeriji Nino's Bellissima u New Yorku. Na pizzu, između ostalog, ide u kavijar te jastog, a treba je naručiti 24 sata unaprijed. A cijena prava sitnica – 1.000 dolara.

Po Guinnessovoj knjizi rekorda, najveća pizza ikad napravljena je ona iz Južnoafričke Republike – imala je promjer 37,4 metra, a za nju je utrošeno 500 kilograma brašna, 800 kilograma sira i 900 kilograma pirea od rajčice. Rekord je zabilježen 8. prosinca 1990. godine.

U Guinnessa je također ušao i Južnoafrikanac koji je 22. ožujka 2001. dostavio pizzu iz Cape Towna u Sydney u Australiji i prešao 11.042 kilometra

Šveđanin Alexander Vaggo bio je dostavljač pizze kad je upoznao Paris Hilton. Svidio joj se i prohodali su, a Paris je od njega stvorila manekena.

Dublinu se u jednom satu proda najviše pizza na svijetu – prosječno njih oko 250!

Pizze su se pravile i prodavale u talijanskim pekarama još u 17. i 18. stoljeću, a SAD su osvojile tek nakon Drugog svjetskog rata.

Pizza se u Italiji, oko Napulja, počela javljati još u predrenesansno doba. Na popularnu lepinju počeli su dodavati rajčicu, koju su do tada smatrali otrovnom, te mozarellu.

Prva pizzerija na svijetu otvorena je upravo u Napulju, a zvala se Antica Pizzeria Port’Alba, a ista ta pizzerija posluje i danas, i to na istom mjestu!

U Napulju je također ispečena i prva pizza Margherita, koju Talijani smatraju jedinom pravom, istinskom pizzom, a ondašnja je napravljena u čast dolaska kraljice Margherite i kralja Umberta.

Postoji i Međunarodni dan pizza, a to je 9. veljače.

U Napulju djeluje čak i organizacija za zaštitu autentičnosti pizza. Po njihovim pravilima, tijesto mora biti napravljeno samo od brašna, soli, vode i prirodnog kvasca, smije se mijesiti samo rukom ili strojem, a oblikovati isključivo rukama do propisanih 30 centimetara u promjeru. Nakon toga, pizza se peče u peći od opeke, a bitno je da se peć prije stavljanja pizze satima loži da bi se dostigla temperatura od 300 Celzijevih stupnjeva. Kad je pizza gotova, mora biti ravnomjerno ispečena i ne smije biti previše hrskava

 

U Guinnessovu knjigu rekorda nedavno su ušli Rumunji - u Bukureštu su složili najdulji red pizza - više od 2.200 komada na 496.97 metara stolova. 90 posto pizza otišlo je u sirotišta.