PRETVRD ILI GNJECAV

Kruh vam nikako ne uspijeva? Možda ovo radite pogrešno

03.05.2020 u 15:29

Bionic
Reading

Svi oko vas peku kruh i peciva, a vama nikako ne polazi za rukom ispeći dobar kruh? Možda radite neku od pogrešaka na koje upozorava poznati chef Paul Hollywood čija je specijalnost upravo pečenje kruha i peciva

Korica se odvojila od sredine kruha

Ako se ovo dogodilo vrlo vjerojatno ste ostavili tijesto da se diže nepokriveno. Dok se diže pokrijte ga čistom krpom ili prozirnom folijom.

Korica je pukla s jedne strane

To je znak da ste kruh pekli preblizu ruba pećnice, vodite računa da bude u sredini kako bi se ravnomjerno ispekao.

Površina je popucala nakon što ste kruh izvadili iz pećnice

Ako površina kruha popuca nakon što ga izvadite iz pećnice to znači da ste ostavili tijesto predugo da se diže ili je temperatura u pećnici bila previsoka. Kako bi kruh imao ravnomjernu teksturu premijesite ga nakon što se digne.

Tijesto se spustilo kad ste ga stavili u pećnicu

To je znak da se tijesto predugo dizalo.

Kruh je tvrd poput cigle i teške, guste teksture

Ako je kruh pretvrd i guste teksture te se nije dobro digao to može ukazivati na nekoliko pogrešaka. Možda ste koristili brašno s niskom razinom proteina ili ste stavili previše soli. Osim toga možda ga niste dobro izmijesili ili ga niste ostavili dovoljno dugo da se diže. Jedna od pogrešaka je i da ostavljamo tijesto da se diže u okolišu koji nije dovoljno topao.

Kruh je jako šupalj

Ako kruh ima nejednaku teksturu s velikim rupama, znači da ga niste, nakon što se tijesto podiglo, premijesili kako bi istisnuli veće mjehure zraka iz njega. Ili ste ga ostavili nepokrivenog tijekom dizanja. Kako biste to izbjegli nakon što se tijesto digne, stavite ga na pobrašnjenu površinu i premijesite kako biste istisnuli mjehuriće zraka iz njega.

Ima kiselkasti okus

Pojavi li se kiselkasti okus i kruh miriše po alkoholu ili se previše osjeti kvasac, vjerojatno ste koristili preveliku količinu kvasca ili se pak radilo o ustajalom kvascu.

Brzo se upljesnivi

Plijesan se brzo razvije na kruhu, a i mrvi se više no inače? Niste koristili brašno s dovoljnom količinom proteina, no postoji mogućnost da ste predugo pustili tijesto da se diže. Isto se može dogoditi.